7.3.13

Drożdżówki brioszki z serem motylki - film

Przepis na drożdżówki z ze słodkim serem z ciasta briosz (czyli takim, które ,,nocuje" w lodówce przed pieczeniem). 
Ciastka nie tracą smaku przez dwa dni, robią się odrobinę mniej miękkie, ale pozostają pyszne. 

Zapraszam do obejrzenia filmu, który pokazuje jak przygotować drożdżówki w kształcie ,,motyla"

Polecam:) 




Drożdżówki z serem

Składniki:
Sposób przygotowania:
  1. Jajka wbić do miski, dodać cukier, dokładnie wymieszać.
  2. W misie miksera umieścić mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn i jajka z cukrem. Miksować przy pomocy haka do ciasta drożdżowego.
  3. Do miksowanego ciasta partiami dodawać masło,  miksować po każdym kawałku aż do całkowitego rozpuszczenia masła (ok. 10 min). Masa powinna być jednolita i aksamitna.
  4. Misę z ciastem przykryć kawałkiem foli aluminiowej i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h. do podwojenia objętości.
  5. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią (odgazować), ponownie przykryć folią i wstawić do lodówki na min. 12 h. lub na całą noc.
  6. Następnego dnia wyjąć ciasto na oprószony mąką blat (będzie zwarte i gęste), zagnieść rękami, uformować kulę.
  7. Nożem podzielić na ok. 15 części. 
  8. Każdy kawałek ciasta rozwałkować (niezbyt cienko), na 3/4 powierzchni ułożyć nadzienie, pozostawiając brzegi czyste.
  9. Zwinąć  w rulon, zakleić końce, aby nadzienie nie wypływało, końce rulonu zawinąć do środka, przełożyć ciastko tak aby łączenie znalazło się na spodzie. Ostrym nożem naciąć wałek z każdego końca do 1/3 jego długości. Brzegi wywinąć. 
  10. Przełożyć ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  11. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 oC przez ok. 20 min, do momentu kiedy ładnie się zrumienią. 
  12. Wyjąć z piekarnika, studzić na kuchennej kratce. 
Chłodne drożdżówki można polukrować lub posypać cukrem pudrem ale jeśli nadzienie jest słodkie nie jest to konieczne. 

Przepis na serowe nadzienie do drożdżówek  

Składniki:
  • 1/2 kg. sera mielonego (jak na sernik)
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 50 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Ziarenka z 1/2 laski wanilii (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 1/2 opakowania cukru waniliowego)
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie zmiksować na wolnych obrotach, nadzienie powinno być dość gęste, żeby nie wypływało z drożdżówek. 


















5 komentarzy:

  1. luuubię drożdżówki z serem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ludzieeeee!,,,, to sa najwsanialsze drozdzoweczki pod sloncem !!! znikaja z predkosca swiatla,robilam wiele razy,Dorotko raz jeszcze wielkie dzieki,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu Droga, bardzo dziękuję i ściskam mocno :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...