Ciastka nie tracą smaku przez dwa dni, robią się odrobinę mniej miękkie, ale pozostają pyszne.
Zapraszam do obejrzenia filmu, który pokazuje jak przygotować drożdżówki w kształcie ,,motyla".
Polecam:)
Drożdżówki z serem
Składniki:- przepis na zaczyn drożdżowy
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 170 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- Jajka wbić do miski, dodać cukier, dokładnie wymieszać.
- W misie miksera umieścić mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn i jajka z cukrem. Miksować przy pomocy haka do ciasta drożdżowego.
- Do miksowanego ciasta partiami dodawać masło, miksować po każdym kawałku aż do całkowitego rozpuszczenia masła (ok. 10 min). Masa powinna być jednolita i aksamitna.
- Misę z ciastem przykryć kawałkiem foli aluminiowej i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h. do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią (odgazować), ponownie przykryć folią i wstawić do lodówki na min. 12 h. lub na całą noc.
- Następnego dnia wyjąć ciasto na oprószony mąką blat (będzie zwarte i gęste), zagnieść rękami, uformować kulę.
- Nożem podzielić na ok. 15 części.
- Każdy kawałek ciasta rozwałkować (niezbyt cienko), na 3/4 powierzchni ułożyć nadzienie, pozostawiając brzegi czyste.
- Zwinąć w rulon, zakleić końce, aby nadzienie nie wypływało, końce rulonu zawinąć do środka, przełożyć ciastko tak aby łączenie znalazło się na spodzie. Ostrym nożem naciąć wałek z każdego końca do 1/3 jego długości. Brzegi wywinąć.
- Przełożyć ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 175 oC przez ok. 20 min, do momentu kiedy ładnie się zrumienią.
- Wyjąć z piekarnika, studzić na kuchennej kratce.
Przepis na serowe nadzienie do drożdżówek
Składniki:- 1/2 kg. sera mielonego (jak na sernik)
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 50 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Ziarenka z 1/2 laski wanilii (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 1/2 opakowania cukru waniliowego)
- Wszystkie składniki połączyć i dokładnie zmiksować na wolnych obrotach, nadzienie powinno być dość gęste, żeby nie wypływało z drożdżówek.
luuubię drożdżówki z serem :-)
OdpowiedzUsuńsmakowity pomysł:)
OdpowiedzUsuńwyglądają bajecznie ;d
OdpowiedzUsuńLudzieeeee!,,,, to sa najwsanialsze drozdzoweczki pod sloncem !!! znikaja z predkosca swiatla,robilam wiele razy,Dorotko raz jeszcze wielkie dzieki,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKasiu Droga, bardzo dziękuję i ściskam mocno :)
Usuń