Polecam:)
Babka czekoladowo pomarańczowa
Składniki:Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
- 130 g miękkiego masła
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (może być również grecki)
- Skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
- 6 łyżek cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy
- Piekarnik rozgrzać do 165 oC.
- Sypkie składniki połączyć i wymieszać.
- Masło utrzeć na jasną puszystą masę, pod koniec miksowania dodać cukier i ekstrakt waniliowy, dokładnie zmiksować.
- Dodawać kolejno jajka, dokładnie miksując przed dodaniem kolejnego.
- Następnie na przemian dodawać mąkę i jogurt w trzech częściach, pamiętając aby dodawanie zacząć i zakończyć mąką. Zmiksować na średnich obrotach, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do silikonowej foremki z kominem.
- Wstawić do gorącego piekarnika i piec 55-65 min, przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło.
- Wyjąć z piekarnika i studzić na kuchennej kratce, przez pierwsze 10 min w formie, następnie wyjąć.
Lukier:
- Cukier puder wymieszać z sokiem z pomarańczy i dokładnie wymieszać.
- Jeśli uznamy, że jest zbyt gęsty, należy dodać jeszcze odrobinę soku, jeśli jest za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru.
Smacznego!
Śliczna! Poproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńAle piękne ciasto i na pewno tak też smakuje! Gratuluję wspaniałego bloga oraz przepięknych zdjęć, od których nie mogę oderwać oczu! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zachęcam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na znajdzprzepisy.pl.
Czekolada i pomarańcza to wspaniałe połączenie :)
OdpowiedzUsuńJejku, jak ona zachwycająco wygląda. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to klasyczne połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie... Ostatnio mam fazę na wszystko co pomarańczowo-czekoladowe :))
OdpowiedzUsuń