2.3.13

Łosoś grillowany w orientalnej marynacie

Wystarczy, że śnieg stopniał a już marzy mi się grillowanie. Dzisiaj tylko na patelni, ale już za kilka tygodni, w plenerze:) 
Idealny na taką okazję będzie, łosoś w marynacie orientalnej, na którego przepis dostałam, od mojej koleżanki Renaty:) 

Przepis jest niezwykle prosty, rybę przygotowuje się błyskawicznie a jest naprawdę pyszna. 
Bardzo polecam:) 








Łosoś orientalnie marynowany 

Składniki:

  • 300-400 gr łososia 

Na marynatę:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu 
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka Sambal Oelek 
  • 1 łyżka soku z cytryny 

Sposób przyrządzenia:

  1. Łososia umyć, osuszyć, jeśli jest ze skórą, usunąć ją, ostrym nożem do filetowania. Pokroić wzdłuż, na 4-5 cm kawałki.  
Marynata:
  1. Wszystkie składniki marynaty umieścić w szklanym naczyniu, dokładnie wymieszać. 
  2. Rybę dokładnie pokryć marynatą i dostawić w zimne miejsce na 30-40 min.
  3. Rozgrzać grill lub patelnię grillową. Rybę smażyć po 4-5 min na stronę.
Podawać gorącą z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!
















Dania Postne

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...