Idealny na taką okazję będzie, łosoś w marynacie orientalnej, na którego przepis dostałam, od mojej koleżanki Renaty:)
Przepis jest niezwykle prosty, rybę przygotowuje się błyskawicznie a jest naprawdę pyszna.
Bardzo polecam:)
Łosoś orientalnie marynowany
Składniki:- 300-400 gr łososia
Na marynatę:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka Sambal Oelek
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
- Łososia umyć, osuszyć, jeśli jest ze skórą, usunąć ją, ostrym nożem do filetowania. Pokroić wzdłuż, na 4-5 cm kawałki.
- Wszystkie składniki marynaty umieścić w szklanym naczyniu, dokładnie wymieszać.
- Rybę dokładnie pokryć marynatą i dostawić w zimne miejsce na 30-40 min.
- Rozgrzać grill lub patelnię grillową. Rybę smażyć po 4-5 min na stronę.
Smacznego!
uwielbiam łososia w każdym wydaniu, bardzo apetycznie wygląda.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńprzecudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuń