Bardzo chciałam, żeby tym razem sernik wyglądał trochę inaczej niż poprzedni SERNIK NA ZIMNO :)
Kolory, które nadają same galaretki nie są bardzo intensywne, ale dzieciom i tak bardzo się podobały.
Polecam!
Sernik na zimno
Składniki
Kolory, które nadają same galaretki nie są bardzo intensywne, ale dzieciom i tak bardzo się podobały.
Polecam!
Sernik na zimno
Składniki
- 2 duże opakowania serka Danio (2 x 400g)
- 3 galaretki w różnych smakach i kolorach (u mnie wiśniowa, agrestowa i brzoskwiniowa)
- 3,5 szklanki wrzątku
Sposób przygotowania:
- Na początek, 2 galaretki rozpuszczamy w dwóch osobnych szklankach gorącej wody (np. wiśniową i agrestową). Studzimy.
- W międzyczasie formę, w której będziemy chłodzić sernik delikatnie smarujemy masłem i oprószamy mąką.
- Każde opakowanie serka wkładamy do osobnego szklanego naczynia, do każdego wlewamy jedną rozpuszczoną i zimną galaretkę, dokładnie mieszamy.
- Jeden z serków z galaretką wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki. Drugi zostawiamy.
- Po ok. 30 min. wyjmujemy formę i na stężałą warstwę bardzo delikatnie wlewamy drugą, tę nie schłodzoną.
- Całość ponownie wstawiamy do lodówki.
- 3 galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
- Ponownie wyjmujemy sernik i zalewamy samą galaretką. Możemy na serniku ułożyć ulubione owoce i zalać je galaretką. Wstawiamy całość ponownie do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
mniaaam!
OdpowiedzUsuń:-)))
UsuńWygląda wspaniale! Jest przepyszny!!!
OdpowiedzUsuńA serek danio można czymś zastąpić innym? Bo ja chętnie bym zjadła taki sernik na zimno, ale niekoniecnzie z tym serkiem.
OdpowiedzUsuńKolory cudowne. Właśnie takie pastelowe - cudo.
pysznie jest kolorowo!
OdpowiedzUsuńjaka blacha? :>
OdpowiedzUsuńPiekny i na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki na zimno ;)
Oczywiście Danio można zastąpić każdym innym słodkim, serkiem homogenizowanym. Ja często używamy serka o smaku waniliowym Rolmlecz-u, ale każdy inny który lubisz na pewno również się sprawdzi:)
OdpowiedzUsuńsernik w pastelowych kolorach też wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńPiękne kolorowe warstwy, uwielbiam jak taki robi moja mama :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak niebiański lekko;) Musi smakować przepysznie;)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, chyba takie zabawy z ciastem to domena mam:)
OdpowiedzUsuńSmakowite te Twoje pastele ;)
OdpowiedzUsuńJa się oczywiście pomyliłam i chciałam zapytać o bezy do sernika na zimno!
OdpowiedzUsuń