Idealny majowy weekend, piękny i upalny. Siedzimy w cieniu, pod parasolem i pijemy wodę z lodem, cytryną i miętą:) Jest cicho, spokojnie i bardzo sennie. Ale głód dopada moich chłopaków bez względu na pogodę. Włączam piekarnik i uciekam z kuchni. Po godzinie jemy pysznego kurczaka pieczonego w musztardzie. Kurczak cudownym ostro-czosnkowym zapachem wypełnił cały dom.
Polecam!
Polecam!
Kurczak pieczony
Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki musztardy meksykańskiej, gruboziarnistej (u mnie Kamis)
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- Ok. 1/4 szklanki oliwy
- Kurczaka myjemy, usuwamy nadmiar tłuszczu.
- Wszystkie składniki marynaty wkładamy do szklanej miski i dokładnie mieszamy. Oliwę należy dodawać stopniowo, powinniśmy otrzymać średnio gęstą pastę (może okazać się, że ilość podana w przepisie jest za duża, wówczas należy dodać mniej).
- W naczynia, w którym będziemy piec kurczaka (u mnie kamionkowe żaroodporne) układamy kawałki mięsa posmarowane z każdej strony marynatą. Najłatwiej robi się to z pomocą łyżki. Pozostałą marynatę wykładamy na wierzch kurczaka.
- Przykrywamy naczynie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Następnie, piekarnik nagrzewamy do 170 oC.
- Zdejmujemy z naczynia folię, kilka kawałków masła układamy na kurczaku. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 60-70 min., kilkakrotnie otwieramy piekarnik i polewamy mięso sosem wytopionym w czasie pieczenia.
- Brykiety układamy na jednej połowie paleniska, podpalamy. Nagrzewamy grill do 230 oC. Mięso kładziemy na połowie, pod którą nie ma brykietów.
- Kurczaka kładziemy skórą do góry, zamykamy pokrywę i grillujemy przez 45min-55min, na ostatnie 10 min przekładamy kurczaka skórą do dołu, żeby się przypiekła i zrumieniała. Uważamy, aby kurczaka nie przypalić.
Podajemy z lekką sałata i pieczywem.
Kurczaka pieczonego w piekarniku znakomicie odgrzewa się na grillu, układamy go skórą do góry na 10-15 min. Dzięki temu mięso będzie lekko podpieczone z pięknym zapachem węgla.
Kurczaka pieczonego w piekarniku znakomicie odgrzewa się na grillu, układamy go skórą do góry na 10-15 min. Dzięki temu mięso będzie lekko podpieczone z pięknym zapachem węgla.
Smacznego!
Zapiszę sobie, bo jesteśmy fanami tej musztardy, a kurczak uroczo wygląda oblepiony kuleczkami gorczycy.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię musztardę francuską. chyba najbardziej, a, jeszcze miodową lubię xd
OdpowiedzUsuńale takiego kurczaka na pewno nie odmówię. jak będzie grill, będzie i pyszny kurczak ;]
wygląda fantastycznie!!! Uwielbiam musztardę gruboziarnistą :D
OdpowiedzUsuńPiękne danie, zdjęcia tak kuszą, że warto zerwać z majowym lenistwem i ruszyć do kuchni,
OdpowiedzUsuńSuper marynata. Chłopaki mają z tobą dobrze :) i jak widać kwiatki też. Pięknie się prezentują po zimie.
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńJakoś nigdy nie przepadałam za tym rodzajem musztardy, ale ta grillowa propozycja wygląda tak super, że muszę się przełamać :)
OdpowiedzUsuń