Polecam!
Tarta z jabłkami / szarlotka
Ciasto kruche:
Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej tortowej + 2 czubate łyżki do kruszonki
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
- 1 kg jabłek deserowych
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1 duża cytryna (sok i otarta skórka)
- 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
- Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 30x20cm)
- Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misie malaksera i posiekać do połączenia się składników, wodę dodać pod koniec siekania. Otrzymamy dość mokre i lekko lepiące ciasto.
- Ciasto podzielić i ¾ ilości wylepić formę, nakłuć widelcem, wstawić do zamrażalnika na min. 1h lub na całą noc. Pozostałe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki (zrobimy z niego kruszonkę po dodaniu 2 łyżek mąki i roztarciu ciasta w palcach).
- Piekarnik nagrzać do 170 oC (z termoobiegiem)
- Ciasto wyjąć z zamrażalnika i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min, do zrumienienia brzegów.
- W międzyczasie przygotować nadzienie.
- Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na średniej tarce.
- Wkładamy do garnka, wsypujemy 1/2 szklanki cukru i cynamon, sok wyciśnięty z cytryny i otartą skórkę, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 min., bez przykrycia. Pamiętamy o mieszaniu od czasu do czasu. Kiedy jabłka, nieco ściemnieją i powstanie z nich jednolita masa wyłączamy grzanie.
- Na podpieczony spód wykładamy jabłka i posypujemy przygotowaną kruszonką, wstawiamy do gorącego (170oC) piekarnika i pieczemy 20-25 min do zrumienienia ciasta.
Po upieczeniu, tartę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Pyszna musiała być :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tartę!!!
OdpowiedzUsuńa tutaj kolejna ciekawa odsłona tego wypieku ;)