13.5.12

Tarta z cytrynowymi jabłkami i kruszonką

Słodka tarta z jabłkami i wyczuwalną cytryną. Ciasto pochodzi z przepisu na tartę z rabarbarem, jest naprawdę pyszne, kruche i słodkie. Tym razem użyłam jabłek deserowych, dzięki temu tarta jest naprawdę delikatna, bardzo smakowała dzieciom. 
Polecam!








Tarta z jabłkami / szarlotka 

Ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej tortowej + 2 czubate łyżki do kruszonki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru 
  • 150 g masła
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:
  • 1 kg jabłek deserowych
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu 
  • 1 duża cytryna (sok i otarta skórka) 
  • 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
  1. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 30x20cm) 
  2. Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misie malaksera i posiekać do połączenia się składników, wodę dodać pod koniec siekania. Otrzymamy dość mokre i lekko lepiące ciasto. 
  3. Ciasto podzielić i ¾ ilości wylepić formę, nakłuć widelcem, wstawić do zamrażalnika na min. 1h lub na całą noc. Pozostałe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki (zrobimy z niego kruszonkę po dodaniu 2 łyżek mąki i roztarciu ciasta w palcach).
  4. Piekarnik nagrzać do 170 oC (z termoobiegiem) 
  5. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min, do zrumienienia brzegów. 
  6. W międzyczasie przygotować nadzienie.
  7. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na średniej tarce. 
  8. Wkładamy do garnka, wsypujemy 1/2 szklanki cukru i cynamon, sok wyciśnięty z cytryny i otartą skórkę, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 min., bez przykrycia. Pamiętamy o mieszaniu od czasu do czasu. Kiedy jabłka, nieco ściemnieją i  powstanie z nich jednolita masa wyłączamy grzanie. 
  9. Na podpieczony spód wykładamy jabłka i posypujemy przygotowaną kruszonką, wstawiamy do gorącego (170oC) piekarnika i pieczemy 20-25 min do zrumienienia ciasta
Po upieczeniu, tartę można posypać cukrem pudrem lub polukrować. 
Smacznego!
















2 komentarze:

  1. uwielbiam tartę!!!
    a tutaj kolejna ciekawa odsłona tego wypieku ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...