Prosta i pyszna tarta rabarbarowa. W smaku jest dość kwaśna, dlatego nie żałujmy cukru pudru, można również upieczone ciasto polukrować.
Polecam!
Polecam!
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki lodowatej wody
- 700 g rabarbaru
- 5 łyżek płynnego miodu
- ½ szklanki cukru
- Skórka otarta z jednej cytryny
- Cukier puder
Sposób przygotowania:
- Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 30x20cm)
- Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misie malaksera i posiekać do połączenia się składników, wodę dodać pod koniec siekania. Otrzymamy dość mokre i lekko lepiące ciasto.
- ¾ ciasta wylepić formę, ponakłuwać widelcem, wstawić do zamrażalnika na min. 1h lub na całą noc. Pozostałe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki (zrobimy z niego kruszonkę).
- Piekarnik nagrzać do 160 oC (z termoobiegiem),
- Ciastem wyjąć z zamrażalnika i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min, do zrumienienia brzegów.
- W międzyczasie przygotować nadzienie.
- Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na 1 cm kawałki.
- Włożyć do szklanej miski, zasypać cukrem, dodać miód i startą skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać podrzucając i delikatnie obracając składniki. Odstawić.
- Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 oC.
- Wyjąć z lodówki pozostały kawałek ciasta, rozkruszyć w palcach, aby powstały grudki, dodać łyżkę mąki i delikatnie przemieszać.
- Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę.
- Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 35 - 40 min. na złoty kolor.
Smacznego:)
Śliczna tarta:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto! Wygląda bardzo smakowicie! pychota!
OdpowiedzUsuńo tak :) Sezon rabarbarowy czas zacząc :D
OdpowiedzUsuńUuuuu lubię duuuuużooo rabarbaruu! :)
OdpowiedzUsuń