15.5.12

Lazania z bakłażana

Kolejny pomysł na danie z bakłażanów, jest bardzo sycące, ale i pyszne. Nazwałam je, lazanią chociaż zamiast makaronu użyłam plastrów bakłażana. 
Polecam. 



Lazania z bakłażanów
Składniki:

  • 3 duże bakłażany ok. 800 g
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie 
  • 700 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kulki mozzarelli 
  • ok. 2 szklanek sosu beszamelowego 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki 
  • 1/2 szklanki listów bazylii 
Sos beszamelowy:
  • Mleko
  • Masło
  • Sól
  • Pieprz biały
  • Gałka muszkatołowa
Do lazanii można użyć kupionego sosu beszamelowego lub zrobić go samodzielnie. 
Pozwólcie, że odwołam się do filmiku, który znalazłam w sieci, z wielu które obejrzałam ten najbardziej przypomina moje poczynania przy robieniu sosu.  Każdy dokładne proporcje musi jednak znaleźć sam, jedni lubią sos bardziej gęsty inni rzadszy. Moim zdaniem koniecznie w sosie beszamelowym muszą znaleźć się, biały pieprz i gałka muszkatołowa.


Sposób przygotowania lazanii:
  1. Bakłażany myjemy i kroimy w plastry (ok.6 plastrów). Każdy plaster solimy z obu stron, układamy w sicie, jeden na drugim, przykrywamy talerzykiem i obciążamy np. dużym słojem z wodą. Odstawiamy na ok.1h.
  2. Następnie każdy plaster bakłażana osuszamy w ręcznikach papierowych. 
  3. Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową. Plastry smarujemy z każdej strony oliwą, najlepiej użyć do tego oliwę z suszonych pomidorów. Bakłażany układamy na gorącym grillu i opiekamy z każdej strony. Odkładamy. 
  4. Szpinak zalewamy wrzątkiem, wyciskamy, grubo siekamy. 
  5. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na średnio gorącą wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy a następnie dodajemy pokrojony szpinak, smażymy przez 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy. 
  6. Suszone pomidory odsączamy z oliwy i kroimy w średniej grubości paski, kulki mozzarelli rwiemy na kawałki. 
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 oC.
  8. Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą z suszonych pomidorów. 
  9. Następnie warstwami układamy: 
  • Plastry grillowanego bakłażana
  • Szpinak
  • 3-4 łyżki sosu beszamelowego (rozsmarowujemy po całej powierzchni szpinaku)
  • Plastry bakłażana
  • Suszone pomidory 
  • 3-4 łyżki sosu beszamelowego
  • Plastry bakłażana 
  • 3 łyżki sosu beszamelowego
  1. Naczynie z lazanią wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 20 min. Następnie wyjmujemy układamy na wierzchu mozzarellę i zapiekamy jeszcze 10 min. 
  2. Upieczoną lazanię posypujemy posiekaną grubo pietruszką i bazylią. 
Podajemy gorącą z grillowaną pszenną tortillą lub świeżym pieczywem. 

Smacznego!









Przed pieczeniem



Grill 2012

1 komentarz:

  1. Grillowany bakłażan to niebo w gębie, a ta lazania musiała właśnie tak niebiańsko smakować!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...