Kolejny pomysł na danie z bakłażanów, jest bardzo sycące, ale i pyszne. Nazwałam je, lazanią chociaż zamiast makaronu użyłam plastrów bakłażana.
Polecam.
Lazania z bakłażanów
Składniki:
- 3 duże bakłażany ok. 800 g
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie
- 700 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 kulki mozzarelli
- ok. 2 szklanek sosu beszamelowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 szklanki listów bazylii
- Mleko
- Masło
- Sól
- Pieprz biały
- Gałka muszkatołowa
Do lazanii można użyć kupionego sosu beszamelowego lub zrobić go samodzielnie.
Pozwólcie, że odwołam się do filmiku, który znalazłam w sieci, z wielu które obejrzałam ten najbardziej przypomina moje poczynania przy robieniu sosu. Każdy dokładne proporcje musi jednak znaleźć sam, jedni lubią sos bardziej gęsty inni rzadszy. Moim zdaniem koniecznie w sosie beszamelowym muszą znaleźć się, biały pieprz i gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania lazanii:
- Bakłażany myjemy i kroimy w plastry (ok.6 plastrów). Każdy plaster solimy z obu stron, układamy w sicie, jeden na drugim, przykrywamy talerzykiem i obciążamy np. dużym słojem z wodą. Odstawiamy na ok.1h.
- Następnie każdy plaster bakłażana osuszamy w ręcznikach papierowych.
- Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową. Plastry smarujemy z każdej strony oliwą, najlepiej użyć do tego oliwę z suszonych pomidorów. Bakłażany układamy na gorącym grillu i opiekamy z każdej strony. Odkładamy.
- Szpinak zalewamy wrzątkiem, wyciskamy, grubo siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na średnio gorącą wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy a następnie dodajemy pokrojony szpinak, smażymy przez 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy.
- Suszone pomidory odsączamy z oliwy i kroimy w średniej grubości paski, kulki mozzarelli rwiemy na kawałki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 oC.
- Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą z suszonych pomidorów.
- Następnie warstwami układamy:
- Plastry grillowanego bakłażana
- Szpinak
- 3-4 łyżki sosu beszamelowego (rozsmarowujemy po całej powierzchni szpinaku)
- Plastry bakłażana
- Suszone pomidory
- 3-4 łyżki sosu beszamelowego
- Plastry bakłażana
- 3 łyżki sosu beszamelowego
- Naczynie z lazanią wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 20 min. Następnie wyjmujemy układamy na wierzchu mozzarellę i zapiekamy jeszcze 10 min.
- Upieczoną lazanię posypujemy posiekaną grubo pietruszką i bazylią.
Podajemy gorącą z grillowaną pszenną tortillą lub świeżym pieczywem.
Smacznego!
Przed pieczeniem |
Grillowany bakłażan to niebo w gębie, a ta lazania musiała właśnie tak niebiańsko smakować!
OdpowiedzUsuń