11.5.12

Chleb żytni na zakwasie

A oto obiecany wcześniej chleb z przepisu mojej sąsiadki Klaudii. Chleb jest dość wilgotny i zwarty, ma przepyszną, chrupiącą skórę. Mój wygląda nieco inaczej niż oryginał, bo dodałam mniej ziaren i zamiast mąki pszennej, mąkę żytnią. Zaczyn dostałam, więc nie mogę podać na niego przepisu, ale tutaj znajdziecie przepis na idealny zaczyn (kiedyś wypróbowałam i wiem, że działa).
Bardzo polecam.






Chleb żytni
Składniki:
  • 3 szklanki wody gazowanej
  • 1 szklanka ciepłej wody, bez gazu
  • 120 g zaczynu 
  • 1 kg mąki żytniej razowej (w przepisie mąka pszenna razowa)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych (w przepisie 3/4 szkl.)
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego (w przepisie 3/4 szkl.)
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika (w przepisie 3/4 szkl.)
  • 1/2 szklanki pestek dyni (w przepisie 3/4 szkl.)
  • 3 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki cukry (w przepisie 1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
  1. W dużej misce łączymy wody i zaczyn. Mieszamy dokładnie następnie po kolei dodajemy mąkę a później ziarna (ja wymieszałam wszystkie razem, przed dodaniem. Przepis mówi o dodawaniu po kolei kolejnych ziaren). Mieszamy dokładnie ręką. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 12h
  2. Po wyrośnięciu, rozdzielamy ciasto na dwie foremki keksowe, posmarowane wcześniej olejem i wysypane otrębami lub bułką tartą. Wierzch smarujemy olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 175 oC. Wstawiamy chleby i pieczemy ok. 1h. Pod koniec sprawdzamy  patyczkiem czy chleb się upiekł. 
  4. Studzimy na kratce, przez pierwsze 20 min w foremkach później wyjmujemy i studzimy bez. 
Smacznego!




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...