Bardzo polecam.
Chleb żytni
Składniki:
- 3 szklanki wody gazowanej
- 1 szklanka ciepłej wody, bez gazu
- 120 g zaczynu
- 1 kg mąki żytniej razowej (w przepisie mąka pszenna razowa)
- 1/2 szklanki płatków owsianych (w przepisie 3/4 szkl.)
- 1/2 szklanki siemienia lnianego (w przepisie 3/4 szkl.)
- 1/2 szklanki pestek słonecznika (w przepisie 3/4 szkl.)
- 1/2 szklanki pestek dyni (w przepisie 3/4 szkl.)
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukry (w przepisie 1 łyżeczka)
- W dużej misce łączymy wody i zaczyn. Mieszamy dokładnie następnie po kolei dodajemy mąkę a później ziarna (ja wymieszałam wszystkie razem, przed dodaniem. Przepis mówi o dodawaniu po kolei kolejnych ziaren). Mieszamy dokładnie ręką. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 12h.
- Po wyrośnięciu, rozdzielamy ciasto na dwie foremki keksowe, posmarowane wcześniej olejem i wysypane otrębami lub bułką tartą. Wierzch smarujemy olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
- Nagrzewamy piekarnik do 175 oC. Wstawiamy chleby i pieczemy ok. 1h. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy chleb się upiekł.
- Studzimy na kratce, przez pierwsze 20 min w foremkach później wyjmujemy i studzimy bez.
Taki konkretny bochenek wyrósl! Pyszny!
OdpowiedzUsuńWyszły takie 2 konkretne bochenki:)
Usuńpiękny chlebek :)
OdpowiedzUsuń