Strucla z truskawkami, czyli nieco inna wersja ciasta drożdżowego z owocami. Od jakiegoś czasu piekę drożdżowe w nowy sposób znaleziony u Joasi na Kwestii Smaku, wypróbujcie jest rewelacyjny, ciasto ma czas podrosnąć w piekarniku, nie przypala się i jest puszyste. Polecam.
Rolada drożdżowa z truskawkami
Składniki:- 20 g świeżych drożdży
- 400 g mąki tortowej
- 70 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 200 ml. ciepłego mleka
- 5 żółtek (L)
- 160 g cukru
- Skórka otarta z jednej średniej cytryny
- 500 g truskawek
Sposób przygotowania
Zaczyn drożdżowy:
- W misie miksera połączyć: drożdże, 2 łyżki cukru i 1/2 szklanki mąki, ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Przykryć ściereczką i odstawić w nieprzewiewne miejsce na ok. 20 min. Zaczyn powinien urosnąć i mieć lekką, ,,bąblowatą" powierzchnię.
- Do wyrośniętego zaczynu wsypać pozostałą mąkę, cukier, mleko i żółtka, wyrabiać za pomocą haka przez ok. 7 min na średnich obrotach miksera. Pod koniec wlać roztopione masło i wyrabiać jeszcze 1 min do dokładnego połączenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe i nieprzewiewne miejsce. Jeśli miejsce będzie bardzo ciepłe lub postawimy ciasto na słońcu, wyrośnie nam szybciej.
- Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy ok. 7-8 min, w międzyczasie czasie dodajemy skórkę cytrynową.
- Ciasto wykładamy na posypany mąką blat, dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na prostokąt, ok. 20x 30 cm, jeśli ciasto klei się do wałka podsypujemy niewielką ilością mąki.
- Na środku każdego prostokąta kładziemy połowę truskawek, wzdłuż dłuższego boku i zwijamy roladę.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przecinamy ciasto wzdłuż pozostawiając kilka nieprzeciętych centymetrów z każdego końca. Odstawiamy na 30 min do napuszenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 175 oC (grzałki góra, dół).
- Rolady wstawiamy do piekarnika, pozostawiamy lekko uchylone drzwiczki i przez 20 min tak pieczemy ciasta.
- Po 20 min zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze 15-20 min. do suchego patyczka.
- Wyłączamy grzanie, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy w nim ciasto na 20 min.
- Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
- Lukrujemy.
uwielbiam drozdzowe wypieki !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pyszne ciasto z pysznymi owocami! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniała strucla! Bardzo apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń