Prosta, szybka i bardzo pyszna zupa krem z brokułów. Odpowiednia na elegancki obiad lub kolację. Pomysł na grillowaną gruszkę podpatrzyłam u Gordona Ramsaya, owoc powinien być naprawdę bardzo dojrzały, bo tylko taki będzie można z łatwością pokroić łyżką.
Polecam.
Krem z brokułów
Składniki:
- 1 pęczek brokułów (ok.500 g)
- 100 g sera pleśniowego
- 2 l bulionu warzywnego lub rosołu
- Kilka marchewek z rosoły
- 2 bardzo dojrzałe gruszki (obrane i bez gniazd nasiennych)
- Pieprz i sól
- Brokuły kroimy na niewielkie różyczki, twardą cześć obieramy.
- Do garnka wkładamy brokuły, zalewamy wrzątkiem, porządnie solimy i gotujemy do czasu, kiedy z łatwością wbijamy widelec twardą część. Odlewamy gorącą wodę.
- Brokuły zalewamy 2 litrami czystego rosołu lub wywaru z warzyw. Dodajemy 2 - 3 ugotowane w zupie marchewki. Całość miksujemy. Doprawiamy pieprzem i jeśli to konieczne solą, ale wcześniej dość mocno posoliliśmy brokuły, więc to powinno wystarczyć.
- Gruszkę dzielimy na pół i smażymy przez 5 min z przekrojonej strony na patelni grillowej lub na grillu.
- Na talerz wlewamy gorącą zupę, posypujemy ją pokruszonym serem pleśniowym, posiekaną natką pietruszki, a na wierzch kładziemy grillowaną gruszkę. Podajemy gorącą, wtedy ser szybko się roztopi i nada zupie pyszny lekko gorzkawy akcent.
Smacznego!
Podoba mi sie ten dodatek w postaci grillowanej gruszki :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i elegancko! Pyszne dodatki!
OdpowiedzUsuńwspaniały kremik :))
OdpowiedzUsuń