10.5.12

Zupa krem z brokułów z serem pleśniowym i grillowaną gruszką

Prosta, szybka i bardzo pyszna zupa krem z brokułów. Odpowiednia na elegancki obiad lub kolację. Pomysł na grillowaną gruszkę podpatrzyłam u Gordona Ramsaya, owoc powinien być naprawdę bardzo dojrzały, bo tylko taki będzie można z łatwością pokroić łyżką. 

Polecam.

Krem z brokułów

Składniki:
  • 1 pęczek brokułów (ok.500 g)
  • 100 g sera pleśniowego
  • 2 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • Kilka marchewek z rosoły
  • 2 bardzo dojrzałe gruszki (obrane i bez gniazd nasiennych)
  • Pieprz i sól 
Sposób przyrządzenia:
  1. Brokuły kroimy na niewielkie różyczki, twardą cześć obieramy. 
  2. Do garnka wkładamy brokuły, zalewamy wrzątkiem, porządnie solimy  i gotujemy do czasu, kiedy z łatwością wbijamy widelec twardą część. Odlewamy gorącą wodę. 
  3. Brokuły zalewamy 2 litrami czystego rosołu lub wywaru z warzyw. Dodajemy 2 - 3 ugotowane w zupie marchewki. Całość miksujemy. Doprawiamy pieprzem i jeśli to konieczne solą, ale wcześniej dość mocno posoliliśmy brokuły, więc to powinno wystarczyć. 
  4. Gruszkę dzielimy na pół i smażymy przez 5 min z przekrojonej strony na patelni grillowej lub na grillu. 
  5. Na talerz wlewamy gorącą zupę, posypujemy ją pokruszonym serem pleśniowym, posiekaną natką pietruszki, a na wierzch kładziemy grillowaną gruszkę. Podajemy gorącą, wtedy ser szybko się roztopi i nada zupie pyszny lekko gorzkawy akcent. 
Smacznego!





3 komentarze:

  1. Podoba mi sie ten dodatek w postaci grillowanej gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale i elegancko! Pyszne dodatki!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...