Knedle doskonale się mrożą, wystarczy całkowicie je wystudzić a potem zapakować w szczelny pojemnik. Kilka minut we wrzątku wystarczy, aby smakowały, tak jak zaraz po ugotowaniu.
Polecam.
Knedle ze śliwkami
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 200 gr. mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko + 1 żółtko
- 13 śliwek węgierek (lub więcej)
- 13 łyżeczek cukru
- Śliwki myjemy, usuwamy pestki, ale nie dzielimy na pół.
- Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić i bardzo dokładnie odparować. Rozgnieść dokładnie tłuczkiem lub przepuścić przez praskę. Wystudzić.
- W misie miksera umieścić zimne ziemniaki, jajko, żółtko, łyżkę cukru wszystkie składniki wymieszać przy pomocy płaskiej końcówki miksera (można oczywiście zrobić to ręcznie).
- Następnie cały czas miksując (na najwolniejszych obrotach lub zagniatając masę ręką) dodajemy stopniowo mąkę i mąkę ziemniaczaną. Kiedy ciasto jest zwarte i nie bardzo klejące wykładamy je na oprószony mąką blat i zagniatamy krótko aby powstała jednolita masa. Ciasto nie powinna się kleić do rąk, ale być miękka i łatwe do formowania.
- Z ciasta rolujemy wałek grubości 6-8 cm. Dzielimy go na 12 -14 równych kawałków.
- Każdy kawałek lekko spłaszczamy ręką, powinien powstać placuszek na tyle duży, aby z zapasem zmieściła się na nim cała śliwka.
- Do każdej śliwki w miejsce pestki wsypujemy małą łyżeczkę cukru, zawijamy ją w ciasto, dokładnie zlepiamy i formujemy w dłoniach kulkę (lekko posypanych mąką). Odkładamy na posypaną mąką stolnicę. Z pozostałymi składnikami postępujemy tak samo.
- W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżki cukru, lub więcej jeśli lubimy nieco bardziej wyrazisty smak.
- Na gotującą wodę wkładamy kilka knedli, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy woda z knedlami zacznie się gotować a kulki wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy płomień pod garnkiem i gotujemy całość ok. 3-4 min, w zależności od wielkości knedli. Moje knedle były dość duże i gotowałam je 4 min. od wypłynięcia, we delikatnie wrzącej wodzie.
- Wyjmujemy knedle łyżką cedzakowa i umieszczamy w durszlaku, polewamy zimną wodą. Można również do gorących, ugotowanych knedli dodać łyżeczkę masła i całość delikatnie wymieszać, nie ma wtedy obawy, że ciasto się poskleja.
Najlepsza do knedli jest ,,bułka" z czerstwej chałki.
Smacznego :)
Mniam uwielbiam knedle :)
OdpowiedzUsuńKnedle wg Twojego przepisu wyszły po prostu wyborne :-)
OdpowiedzUsuńKinga, cieszę się baaardzo. Mocno ściskam :)
UsuńPiękne! Fajne są takie dania, które wyglądają niepozornie - takie zwykłe kulki - a w środku kryją niespodziankę :)
OdpowiedzUsuńCo myślicie o dodaniu kiszonego ogórka, w zamian za słodką śliwkę i przygotowanie knedla w mniej słodkim wydaniu ?
OdpowiedzUsuńNo nie wiem, to będzie trochę jak kopytka z ogórkiem kiszonym? Może być bardzo dobre :)
UsuńDziś zrobiłam drugi raz. Pyszne.
OdpowiedzUsuńBaardzo się cieszę Kasiu :)
UsuńA ja Kasiu idę dzisiaj to zrobić
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacyjny! Wspaniale i pysznie wyszły! Dzięki!
OdpowiedzUsuńDziękuję i naprawdę bardzo się acieszę :)))
UsuńPani Doroto, przepis jest świetny - knedle wyszły pyszne i zaraz się zabieram za kolejną partię, tym razem do zamrożenia:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Barbara
Pani Basiu, dziękuję i ooogromnie się cieszę :)
UsuńSuper przepis! Pyszne knedle!
OdpowiedzUsuńPrzepis jak u mojej mamy ale podawane były inaczej: każdy knedel krojony był na pół, na talerzu układane były "miseczkami" do góry, w każdy knedel polewane było świeżo roztopione masło i na to cukier puder zmieszany z cynamonem. To dopiero była pycha! Pozdrawwiem Ryszard
UsuńMmmmmm brzmi naprawdę pysznie, muszę spróbować :) Pozdrawiam gorąco
UsuńMmmmmm.....Wyszły genialne:) Nasze pierwsze knedle a wyszły jak u mamy :) Mi wyszły dość duże, mogłam w nie upchać 1,5 śliwki :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj poraz pierwszy będę robił ;)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki, mooocno :)
OdpowiedzUsuńdla ilu osob starcza ta porcja?
OdpowiedzUsuńNo cóż to zależy od apetytu, u mnie dla 2 dorosłych i 9 latka :)
UsuńDzisiaj zrobilam knedle wedlug tego przepisu, bardzo smaczne!!!! :) POLECAM!!!:)
OdpowiedzUsuńulubione knedle to własnie te ze śliwkami, pychota!
OdpowiedzUsuńciasto super, wyszły przepyszne wręcz idealne. Mój roczny synek zajadał się nim. Jestem na twoim blogu po raz pierwszy i już wiem że nie ostatni, zabieram się teraz do testowania Twoich pozostałych przepisów :). Polecam przepis na 6+.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i ogromnie się cieszę :)
Usuńczy łyżki maki ziemniaczanej maja byc płąskie czy czubate?
OdpowiedzUsuńŁyżki z niewielkim czubkiem.
Usuń