9.8.13

Knedle ze śliwkami (film)

Najlepsze do knedli, moim zdaniem, są śliwki węgierki. Zawsze wkładam cały owoc z odrobiną cukry w środku. Knedle są wtedy słodkie i delikatne, bardzo pasują do letnich upałów. 
Knedle doskonale się mrożą, wystarczy całkowicie je wystudzić a potem zapakować w szczelny pojemnik. Kilka minut we wrzątku wystarczy, aby smakowały, tak jak zaraz po ugotowaniu. 

Polecam. 














Knedle ze śliwkami 

Składniki: 
  • 400 g ugotowanych ziemniaków 
  • 200 gr. mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 13 śliwek węgierek (lub więcej)
  • 13 łyżeczek cukru
Sposób przygotowania:
  1. Śliwki myjemy, usuwamy pestki, ale nie dzielimy na pół. 
  2. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić i bardzo dokładnie odparować. Rozgnieść dokładnie tłuczkiem lub przepuścić przez praskę. Wystudzić.
  3. W misie miksera umieścić zimne ziemniaki, jajko, żółtko, łyżkę cukru wszystkie składniki wymieszać przy pomocy płaskiej końcówki miksera (można oczywiście zrobić to ręcznie). 
  4. Następnie cały czas miksując (na najwolniejszych obrotach lub zagniatając masę ręką) dodajemy stopniowo mąkę i mąkę ziemniaczaną. Kiedy ciasto jest zwarte i nie bardzo klejące wykładamy je na oprószony mąką blat i zagniatamy krótko aby powstała jednolita masa. Ciasto nie powinna się kleić do rąk, ale być miękka i łatwe do formowania. 
  5. Z ciasta rolujemy wałek grubości 6-8 cm. Dzielimy go na 12 -14 równych kawałków. 
  6. Każdy kawałek lekko spłaszczamy ręką, powinien powstać placuszek na tyle duży, aby z zapasem zmieściła się na nim cała śliwka.  
  7. Do każdej śliwki w miejsce pestki wsypujemy małą łyżeczkę cukru, zawijamy ją w ciasto, dokładnie zlepiamy i formujemy w dłoniach kulkę (lekko posypanych mąką). Odkładamy na posypaną mąką stolnicę. Z pozostałymi składnikami postępujemy tak samo. 
  8. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżki cukru, lub więcej jeśli lubimy nieco bardziej wyrazisty smak. 
  9. Na gotującą wodę wkładamy kilka knedli, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy woda z knedlami zacznie się gotować a kulki wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy płomień pod garnkiem i gotujemy całość ok. 3-4 min, w zależności od wielkości knedli. Moje knedle były dość duże i gotowałam je 4 min. od wypłynięcia, we delikatnie wrzącej wodzie. 
  10. Wyjmujemy knedle łyżką cedzakowa i umieszczamy w durszlaku, polewamy zimną wodą. Można również do gorących, ugotowanych knedli dodać łyżeczkę masła i całość delikatnie wymieszać, nie ma  wtedy obawy, że ciasto się poskleja. 
Knedle podajemy gorące polane słodką śmietaną lub masłem z przyrumienioną tartą bułką. 

Najlepsza do knedli jest ,,bułka" z czerstwej chałki. 

Smacznego :) 














27 komentarzy:

  1. Knedle wg Twojego przepisu wyszły po prostu wyborne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne! Fajne są takie dania, które wyglądają niepozornie - takie zwykłe kulki - a w środku kryją niespodziankę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co myślicie o dodaniu kiszonego ogórka, w zamian za słodką śliwkę i przygotowanie knedla w mniej słodkim wydaniu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie wiem, to będzie trochę jak kopytka z ogórkiem kiszonym? Może być bardzo dobre :)

      Usuń
  4. Dziś zrobiłam drugi raz. Pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja Kasiu idę dzisiaj to zrobić

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis rewelacyjny! Wspaniale i pysznie wyszły! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pani Doroto, przepis jest świetny - knedle wyszły pyszne i zaraz się zabieram za kolejną partię, tym razem do zamrożenia:)
    Pozdrawiam,
    Barbara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Basiu, dziękuję i ooogromnie się cieszę :)

      Usuń
  8. Super przepis! Pyszne knedle!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jak u mojej mamy ale podawane były inaczej: każdy knedel krojony był na pół, na talerzu układane były "miseczkami" do góry, w każdy knedel polewane było świeżo roztopione masło i na to cukier puder zmieszany z cynamonem. To dopiero była pycha! Pozdrawwiem Ryszard

      Usuń
    2. Mmmmmm brzmi naprawdę pysznie, muszę spróbować :) Pozdrawiam gorąco

      Usuń
  9. Mmmmmm.....Wyszły genialne:) Nasze pierwsze knedle a wyszły jak u mamy :) Mi wyszły dość duże, mogłam w nie upchać 1,5 śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dzisiaj poraz pierwszy będę robił ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. dla ilu osob starcza ta porcja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż to zależy od apetytu, u mnie dla 2 dorosłych i 9 latka :)

      Usuń
  12. Dzisiaj zrobilam knedle wedlug tego przepisu, bardzo smaczne!!!! :) POLECAM!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ulubione knedle to własnie te ze śliwkami, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  14. ciasto super, wyszły przepyszne wręcz idealne. Mój roczny synek zajadał się nim. Jestem na twoim blogu po raz pierwszy i już wiem że nie ostatni, zabieram się teraz do testowania Twoich pozostałych przepisów :). Polecam przepis na 6+.

    OdpowiedzUsuń
  15. czy łyżki maki ziemniaczanej maja byc płąskie czy czubate?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...