23.8.13

Bakłażany faszerowane pieczone w sosie pomidorowym

Dzień dobry, witajcie po wakacjach, stęskniłam się :)


Dzisiaj bakłażan faszerowany mielonym mięsem i zapieczony w intensywnym pomidorowym sosie. Doskonały na ciepły, sierpniowy obiad. 

Polecam. 







Bakłażany faszerowane i pieczone w sosie pomidorowym 

Składniki:
  • 2 duże bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 kg mięsa mielonego (od szynki)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 mała wysuszona papryczka chili (z pestkami) lub 1 łyżeczka kruszonej chili 
  • Olej do smażenia 
Sposób przyrządzenia:
  1. Bakłażany umyć, osuszyć, przeciąć na pół i łyżką wydrążyć środek (powinny wyglądać jak na jednym ze zdjęć). 
  2. Miąższ z bakłażana pokroić w sporą kostkę, oprószyć solą, położyć na sicie i odstawić na 10-15 min, aby odciekł. 
  3. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, na średnio gorący olej wrzucić 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, pokruszoną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie przyprawy smażyć na małym ogniu, przez chwilę, aż zaczną pachnieć. Wtedy dodać posiekaną cebulę i odciśnięty miąższ z bakłażana. Smażyć prze ok. 5 min na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Usmażoną cebulę i bakłażana przełożyć do osobnego naczynia. 
  4. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i obsmażyć mięso, następnie dodać cebulę, wymieszać i smażyć przez chwilę. Do mięsa dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i suszone oregano i bazylię, dokładnie wymieszać (można dodać więcej pomidorów), smażyć ok. 5 min na małym ogniu. 
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 oC. 
  6. Połówki bakłażanów napełnić mięsnym farszem, zalać sosem pomidorowym i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 40-45 min. 
  7. Posypać tartym parmezanem. 
Podawać z dodatkiem sałaty. 

Sos pomidorowy:
  • 1 duży słoik przecieru pomidorowego (180 ml.)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 garść świeżych listków bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego 
  • Sol i pieprz
  • Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  1. W średnim garnku rozgrzać olej, podsmażyć sól, pieprz, drobno posiekany czosnek. Kiedy przyprawy zaczną delikatnie pachnieć wlać przecier pomidorowy wymieszany z wodą lub bulionem. Dokładnie wymieszać. Wsypać cukier i suszone zioła.
  2. Spróbować, jeśli to konieczne doprawić, solą lub pieprzem. 
  3. Gotować na małym ogniu przez ok. 5-7 min. 
  4. Na koniec wrzucić drobno posiekane listki bazylii, wymieszać. 
Sos jest gotowy, można zużyć go od razu lub przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. 

Smacznego 






Jeden z ulubionych, wakacyjnych deserów mojego Tadzia.
Gofry z bitą śmietaną, borówkami i maleńkimi piankami :) 
Kiedy tylko kupię dobrej jakości gofrownicę, zaproszę Was na pyszne, domowe gofry :) 

Kuźnica na Helu, nasze ukochane wakacyjne miejsce. W tym roku 9 raz :) 



Warzywa psiankowate 2013

3 komentarze:

  1. Ależ bym chętnie wróciła znów nad morze, choć od mojego pobytu tam minął niecały miesiąc... Czy w Kuźnicy psy są mile widziane na plaży?
    Bakłażany wyglądają rewelacyjnie, intensywnie pomidorowo. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Mopsie, psy w Kuźnicy są tak samo kochane i wyczekiwane jak ich państwo :) Na naszej plaży jest ich zawsze kilkanaście i nigdy nikomu nie przyszło do głowy wprowadzać jakich głupich zakazów :) Może kiedyś do zobaczenia na Helu :)

      Usuń
    2. Super, dobrze wiedzieć :) Dziękuję za dodanie wpisu do akcji.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...