Pyszne, puszyste drożdżówki ze śliwkami. Upiekłam je dzisiaj w mgnieniu oka, dzień był ciepły, więc ciasto wyrosło błyskawicznie.
Polecam, są naprawdę proste do przygotowania, ciasto drożdżowe jest dość gęste, więc bułeczki lepi się naprawdę łatwo.
Jeśli macie w domu, prawdziwą laskę wanilii, zdecydowanie użyjcie jej w tym przypadku. Maleńkie ziarenka nadają piękny zapach i ślicznie wyglądają w jasnym, drożdżowym cieście.
Drożdżówki ze śliwkami
Składniki na 12 sztuk:
- 20 g drożdży świeżych
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 1/4 szklanki mleka (2%)
- 3/4 szklanki cukru
- 110 g masła
- 2 jajka (L)
- 1 cukier waniliowy lub 1/2 laski wanilii
- 6 śliwek (wypestkowanych)
- Z drożdży, 2 łyżek mąki i łyżeczki cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka przygotować zaczyn drożdżowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w szklanym naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W garnku podgrzać mleko z ziarenkami i korą wanilii (nie gotować). Kiedy mleko będzie gorące wsypać cukier i dodać masło. Zdjąć z ognia i mieszać aż cukier i masło całkowicie się roztopią. Przestudzić, mleko powinno być wciąż dość ciepłe, ale nie gorące. Wyjąć korę wanilii, wyrzucić.
- Do misy miksera wsypać mąkę i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wyrabiać przy pomocy haka, wlewać powoli mieszankę mleka z cukrem i masłem, cały czas wyrabiać. Następnie wlać rozkłócone jajka i wszystko wyrabiać jeszcze przez ok 7-8 min, aż ciasto stanie się sprężyste i jednolite.
- Przykryć misę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5h, jeśli mleko było ciepłe 1h powinna w zupełności wystarczyć.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać prze chwilę. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Uformować kulę.
- Z ciasta odcinać niewielkie kawałki i na oprószonym mąką blacie formować wałek, skręcić wokół własnej osi, aby powstał delikatny wzorek. Następnie wałek ciasta zwijać w ,,ślimaka", na wierzchu położyć połówkę śliwki.
- Drożdżówki układać na blasze posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Pozostawić chwilę do ,,podrośnięcia" ok. 5-8 min. Posmarować ,,rozkłóconym" jajkiem.
- Piec w temperaturze 175 oC przez ok. 14-18 min, do zrumienienia.
- Wyjąć, studzić na kuchennej kratce.
Ciepłe drożdżówki można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Lukier powinien być bardzo gęsty.
Smacznego.
Śliczne zdjęcia :) Lubię takie pod światło.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie na muffinki z malinami :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają. Z chęcią zjadłabym jedną :)
OdpowiedzUsuńSzklanka szklance nierówna. Mnie ciasto wyszło płynne. Nie wiem, czy powinnam dosypywać teraz mąki, aż ciasto będzie takiej konsystencji jak na filmie :/
OdpowiedzUsuńZakłada się, że pojemność szklanki to 250 ml, ale jeśli ciasto wyszło lejące to można dosypać więcej mąki i wyrabiać. Nie przekraczałabym jednak dodatkowej 1/2 szklanki.
Usuń