Tarta z figami i pleśniowym serem, chyba będzie jedną z moich ulubionych.
Polecam.
Tartaletki z serem pleśniowym i figami
Składniki na 6 szt., 12 cm foremek :
Kruche ciasto:
- 260 g. mąki pszennej krupczatki
- 130 g. masła zimnego
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki lodowatej
- 3 figi (duże)
- ok. 130 g. sera roquefort pokrojonego w drobną kostkę
- 400 ml. śmietany (18%)
- 2 jajka (L)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- Składniki kruchego ciasta (bez wody) umieścić w misie malaksera i szybko zmiksować. Kiedy utworzą się grudki, po jednej łyżce dodawać wodę, cały czas miksując. Ciasto wyjąć kiedy powstanie jednolita kula. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min.
- Foremki posmarować roztopionym masłem i wysypać tartą bułką.
- Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 5-6 części (tyle ile mamy foremek), każdy kawałek rozwałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej. Foremki wylepić ciastem, spód nakłuć widelcem.
- Wstawić foremki do zamrażalnika na czas rozgrzewania się piekarnika.
- Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
- Foremki wylepione ciastem ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12-15 min. Piec aż do delikatnego zrumienienia brzegów. Wyjąć.
- W naczyniu, dokładnie wymieszać śmietanę, jajka i przyprawy.
- Figi umyć, przekroić na pół, każdą połówkę jeszcze na 4 części.
- Na podpieczone spody rozłożyć ser roquefort. Zalać mieszanką śmietanową, ułożyć 4 ćwiartki figi w jednej foremce.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 min. Upieczone tartaletki wyjąć i studzić przez ok. 5-7 min na kuchennej kratce w foremkach, następnie wyjąć i podawać ciepłe.
bajeczna !! :)
OdpowiedzUsuńsuper! :) podoba mi się to połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńwow, ale cudowna! ser pleśniowy i figa, połączenie niebanalne i niebiańskie!
OdpowiedzUsuń