29.8.13

Tarta z serem pleśniowym i figami

W tym sezonie postanowiłam wypróbować jak najwięcej przepisów na tarty i tartaletki. Po pierwsze, bardzo je lubię, po drugie, mam całą masę foremek do tart. Większości z nich nigdy nie używałam i w tym roku (szkolnym) zamierzam to zmienić :) 

Tarta z figami i pleśniowym serem, chyba będzie jedną z moich ulubionych. 

Polecam. 







Tartaletki z serem pleśniowym i figami 

Składniki na 6 szt., 12 cm foremek :

Kruche ciasto:
  • 260 g. mąki pszennej krupczatki 
  • 130 g. masła zimnego 
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki lodowatej 
Nadzienie:
  • 3 figi (duże)
  • ok. 130 g. sera roquefort pokrojonego w drobną kostkę
  • 400 ml. śmietany (18%)
  • 2 jajka (L)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • świeżo mielony pieprz 
Sposób przygotowania:
  1. Składniki kruchego ciasta (bez wody) umieścić w misie malaksera i szybko zmiksować. Kiedy utworzą się grudki, po jednej łyżce dodawać wodę, cały czas miksując. Ciasto wyjąć kiedy powstanie jednolita kula. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min. 
  2. Foremki posmarować roztopionym masłem i wysypać tartą bułką.
  3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 5-6 części (tyle ile mamy foremek), każdy kawałek rozwałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej. Foremki wylepić ciastem, spód nakłuć widelcem. 
  4. Wstawić foremki do zamrażalnika na czas rozgrzewania się piekarnika. 
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
  6. Foremki wylepione ciastem ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12-15 min. Piec aż do delikatnego zrumienienia brzegów. Wyjąć.
  7. W naczyniu, dokładnie wymieszać śmietanę, jajka i przyprawy. 
  8. Figi umyć, przekroić na pół, każdą połówkę jeszcze na 4 części. 
  9. Na podpieczone spody rozłożyć ser roquefort. Zalać  mieszanką śmietanową, ułożyć 4 ćwiartki figi w jednej foremce. 
  10. Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 min. Upieczone tartaletki wyjąć i studzić przez ok. 5-7 min na kuchennej kratce w foremkach, następnie wyjąć i podawać ciepłe. 











3 komentarze:

  1. super! :) podoba mi się to połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, ale cudowna! ser pleśniowy i figa, połączenie niebanalne i niebiańskie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...