1.9.13

Zupa pomidorowa


Na niedzielny i każdy inny obiad w tygodniu :) Smacznego. 






Zupa pomidorowa 

Składniki:
  • 1 włoszczyzna 
  • 2 kawałki kurczaka (podudzia)
  • Sól
  • 8 ziarenek pieprzu czarnego 
  • 1/2 peczka natki pietruszki
  • 3 gałązki natki z selera 
  • 1l. przecieru pomidorowego z bazylią 
  • Śmietana 18% do ,,zabielenia" 
Sposób przygotowania:
  1. W garnku umieścić kurczaka, zalać wodą (ok. 3 l.). Natkę pietruszki i pora związać nitką, włożyć do garnka. Wodę posolić i wrzucić ziarenka pieprzu. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować przez 20 min. 
  2. Włoszczyznę oczyścić, pokroić w średniej wielkości kawałki. 
  3. Warzywa wrzucić do garnka, całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i ponownie gotować ok. 20-30 min. W trakcie gotowania spróbować i jeśli to konieczne doprawić solą. Gotować do chwili, kiedy warzywa będą miękkie (sprawdzamy tak jak ziemniaki, wkłuwając widelec). 
  4. Na koniec do zupy wlać przecier pomidorowy i na małym ogniu gotować kolejne 8-10 min. 
Podajemy z ryżem lub drobnym makaronem. 

Zupę oczywiście można ,,zabielić" śmietaną.

Do szklanego naczynia wlewamy kilka łyżek śmietany a do niej dodajemy trochę gorącej zupy (w ten sposób śmietanę hartujemy). Mieszamy i dopiero taką mieszankę wlewamy do garnka. Nie wlewajcie śmietany bezpośrednio, bo najczęściej wtedy tworzą się grudki, lub śmietana może się zważyć, a to zepsuje całą zupę. 













3 komentarze:

  1. Uwielbiam pomidorówkę! :-) A u Ciebie wygląda tak pięknie i smacznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny przepis, no i najwazniejsze bez magi i warzywka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis. Zupa wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...