Na niedzielny i każdy inny obiad w tygodniu :) Smacznego.
Zupa pomidorowa
Składniki:
- 1 włoszczyzna
- 2 kawałki kurczaka (podudzia)
- Sól
- 8 ziarenek pieprzu czarnego
- 1/2 peczka natki pietruszki
- 3 gałązki natki z selera
- 1l. przecieru pomidorowego z bazylią
- Śmietana 18% do ,,zabielenia"
- W garnku umieścić kurczaka, zalać wodą (ok. 3 l.). Natkę pietruszki i pora związać nitką, włożyć do garnka. Wodę posolić i wrzucić ziarenka pieprzu. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować przez 20 min.
- Włoszczyznę oczyścić, pokroić w średniej wielkości kawałki.
- Warzywa wrzucić do garnka, całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i ponownie gotować ok. 20-30 min. W trakcie gotowania spróbować i jeśli to konieczne doprawić solą. Gotować do chwili, kiedy warzywa będą miękkie (sprawdzamy tak jak ziemniaki, wkłuwając widelec).
- Na koniec do zupy wlać przecier pomidorowy i na małym ogniu gotować kolejne 8-10 min.
Zupę oczywiście można ,,zabielić" śmietaną.
Do szklanego naczynia wlewamy kilka łyżek śmietany a do niej dodajemy trochę gorącej zupy (w ten sposób śmietanę hartujemy). Mieszamy i dopiero taką mieszankę wlewamy do garnka. Nie wlewajcie śmietany bezpośrednio, bo najczęściej wtedy tworzą się grudki, lub śmietana może się zważyć, a to zepsuje całą zupę.
Uwielbiam pomidorówkę! :-) A u Ciebie wygląda tak pięknie i smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńSwietny przepis, no i najwazniejsze bez magi i warzywka.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Zupa wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń