25.9.13

Gulasz wołowy na czerwonym winie


Były już >>kopytka>>, a teraz, coś do nich. Gulasz w mojej wersji jest naprawdę ostry, więc jeśli nie lubicie piekielnych potraw, zmniejszcie ilość pasty Sambal Oelek, lub zastąpcie ją papryką w proszku, ostrą albo słodką. 
Polecam:) 




Gulasz na czerwonym winie 

Składniki:
  • 1 kg udźca wołowego
  • 2  średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczka pasty Sambal Oelek lub ostrej papryki w proszku 
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 
  • ok. 1/3 szklanki wody
  • Olej do smażenia 
Sposób przygotowania:
  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (średniej wielkości, taką na jeden kęs). 
  2. Cebulę pokroić w średniej grubości półplasterki. 
  3. W szklanym naczyniu przygotować marerę do mięsa, wymieszać sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę Sambal Oelek (lub paprykę w proszku) wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 
  4. Mięso dokładnie obtoczyć w macerze, tak aby każdy kawałek mięsa pokryty był przyprawami. Naczynie przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin lub całą noc. 
  5. Na dużej patelni rozgrzać olej, partiami obsmażać mięso z każdej strony. Przekładać do garnka ustawionego na średnim ogniu. Kiedy całe mięso znajdzie się w garnku, na patelni po mięsie podsmażyć pokrojoną cebulę do zeszklenia, przełożyć do garnka z mięsem. 
  6. Mięso i cebulę zagotować, wlać wino i dokładnie wymieszać, gotować przez 5 min na dużym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy przestaniemy czuć zapach wina do garnka wlać część wody, zagotować, zmniejszyć płomień i kiedy gulasz zacznie delikatnie bulgotać przykryć garnek. 
  7. Gotować ok. 1h. Mieszać od czasu do czasu, jeśli okaże się, że sosu jest zbyt mało, dolać pozostałą wodę. 
Podawać z >>pieczonymi ziemniakami>> lub >>kopytkami>>. 

Odgrzewanie gulaszu bardzo mu służy. 

Gulasz znakomicie się mrozi. 

Smacznego. 







2 komentarze:

  1. Bardzo sugestywne zdjęcia, dosłownie czuję ten upajający zapach :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...