Były już >>kopytka>>, a teraz, coś do nich. Gulasz w mojej wersji jest naprawdę ostry, więc jeśli nie lubicie piekielnych potraw, zmniejszcie ilość pasty Sambal Oelek, lub zastąpcie ją papryką w proszku, ostrą albo słodką.
Polecam:)
Gulasz na czerwonym winie
Składniki:
- 1 kg udźca wołowego
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczka pasty Sambal Oelek lub ostrej papryki w proszku
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- ok. 1/3 szklanki wody
- Olej do smażenia
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (średniej wielkości, taką na jeden kęs).
- Cebulę pokroić w średniej grubości półplasterki.
- W szklanym naczyniu przygotować marerę do mięsa, wymieszać sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę Sambal Oelek (lub paprykę w proszku) wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Mięso dokładnie obtoczyć w macerze, tak aby każdy kawałek mięsa pokryty był przyprawami. Naczynie przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin lub całą noc.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, partiami obsmażać mięso z każdej strony. Przekładać do garnka ustawionego na średnim ogniu. Kiedy całe mięso znajdzie się w garnku, na patelni po mięsie podsmażyć pokrojoną cebulę do zeszklenia, przełożyć do garnka z mięsem.
- Mięso i cebulę zagotować, wlać wino i dokładnie wymieszać, gotować przez 5 min na dużym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy przestaniemy czuć zapach wina do garnka wlać część wody, zagotować, zmniejszyć płomień i kiedy gulasz zacznie delikatnie bulgotać przykryć garnek.
- Gotować ok. 1h. Mieszać od czasu do czasu, jeśli okaże się, że sosu jest zbyt mało, dolać pozostałą wodę.
Gulasz znakomicie się mrozi.
Smacznego.
Bardzo sugestywne zdjęcia, dosłownie czuję ten upajający zapach :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo się cieszę :)
Usuń