Na zakończenie sezonu śliwkowego bardzo prosta tarta z budyniem i oczywiście śliwkami. Owoce takie jakie lubicie, węgierki, albo każde inne ważne, żeby tylko dały się cieniutko pokroić w plasterki.
Polecam i do przyszłego ,,śliwkowego" roku :-)
Krucha tarta z budyniem i śliwkami
Składniki:
Ciasto kruche:
- 100 gr masła (zimnego)
- 200 gr mąki pszennej krupczatki
- Szczypta soli
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 białko do posmarowania ciasta
- Budyń śmietankowy
- 1,5 szklanki mleka (3,2%)
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- 300 g śliwek
- W malakserze umieścić mąkę, cukier, masło pokrojone w kostkę, sól, dokładnie posiekać pod koniec dodawać po jednej łyżce sok z pomarańczy. Miksować tylko do chwil kiedy ciasto stanie się wilgotne i jednolite.
- Wyjąć na oprószony mąką blat i szybko uformować kulę, zawiną w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min.
- Formę do tart (u mnie 24 cm.) posmarować masłem (tylko dno, boki zostawić suche) wysypać tartą bułką.
- Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim przygotowaną formę. Można rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami foli spożywczej, lub ręcznie wylepić nim formę.
- Dno nakłuć widelcem, posmarować białkiem przy pomocy kuchennego pędzla, wstawić do zamrażalnika na min. 1h
- Rozgrzać piekarnik do 175 oC.
- tartę piec ok. 15 min do zrumienienia brzegów. Wyjąć i wyłożyć na ciasto budyń i śliwki.
- Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20-25 min.
- Wyjąć i wystudzić na kuchennej kratce.
- Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyć mniej mleka (nie 2 a jedynie 1,5 szkl.). Zamiast białego cukru użyłam cukru brązowego.
- Do gorącego budyniu dodać skórkę z pomarańczy i masło, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Mieszać od czasu do czasu, aby nie utworzył się ,,kożuch".
- Do letniego budyniu dodać żółtko i dokładnie wymieszać.
- Budyń wyłożyć na podpieczony, kruchy spód a na wierzchu poukładać cienkie plasterki śliwki.
- Wstawić do piekarnika.
Smacznego.
Śliczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńŚliczna tarta, jedno z moich najukochańszych ciast...
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia ślinotoku dostałam...
OdpowiedzUsuńTak wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Dziękuję za ten przepis!
OdpowiedzUsuń