30.9.13

Żeberka w miodzie - duszone

Żeberka w miodzie to jedno z naszych ulubionych dań. Nie pozwalamy sobie na nie zbyt często, ale po miesiącach lekkich sałatek nabraliśmy wielkiej ochoty na żeberka w miodzieZapragnęliśmy po prostu, czegoś cięższego i bardziej kalorycznego. 
Mięso w tym przepisie jest miękkie i z łatwością oddziela się od kości. Dobrze jest użyć tu żeberek z kością właśnie, nadają potrawie dodatkowego smaku. 

Polecam :) 






Żeberka duszone w miodzie 

Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku lub jedna suszona
  • 2-3 łyżki majeranku otartego
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2-3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. 
  2. W szklanym naczyniu wymieszać olej, miód, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. 
  3. Kawałki mięsa dokładnie obtoczyć w marynacie. Włożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 
  4. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać 2 -3 łyżki oleju, na gorącym tłuszczu ułożyć mięso kością do góry i obsmażyć przez kilka minut, aż się lekko przypieką. Następnie przewrócić mięso kością do dołu, wylać pozostałą marynatę, posypać majerankiem, zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić mięso przez ok. 1-1,5 h. (ja dusiłam ok. 80 min, mięso było idealnie miękkie). 
  5. W trakcie duszenia może okazać się, że trzeba dolać kilka łyżek wody, aby żeberka się nie przypaliły. 

Smacznego. 






13 komentarzy:

  1. a jak żeberko nie ma kości, to jak je obsmażyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mięso jest bez kości to tłuściejszą częścią do spodu.

      Usuń
    2. SMAKUJE

      Usuń
  2. też uwielbiam żeberka twoje są bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam w rękawie. idealne i nie stałam nad patelnia. Zamiast papryki było chilli. Mniej oczywiście. Dziś marynuje jeszcze więcej. Przepis na 5

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo się cieszę :) z rękawem to super pomysł.

      Usuń
  4. Zrobiłam w niedzielę ale się wszyscy zajadali, pycha były :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha uwielbiam miesko rozplywa sie w ustach

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam wg Pani przepisu z drobną zmianą - bo obsmażeniu kością do góry, wrzuciłam wszystko do worka i do piekarnika. 1,5 j w piekarniku na 190 st. C na samym dole. Wyszły przepyszne!!!
    Dziękuję za wspaniały przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł. Cieszę się że smakowały. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Właśnie robię, zobaczymy jutro. Pozdr.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...