Mięso w tym przepisie jest miękkie i z łatwością oddziela się od kości. Dobrze jest użyć tu żeberek z kością właśnie, nadają potrawie dodatkowego smaku.
Polecam :)
Żeberka duszone w miodzie
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku lub jedna suszona
- 2-3 łyżki majeranku otartego
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 2-3 łyżki wody
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki.
- W szklanym naczyniu wymieszać olej, miód, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.
- Kawałki mięsa dokładnie obtoczyć w marynacie. Włożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
- Na dużej głębokiej patelni rozgrzać 2 -3 łyżki oleju, na gorącym tłuszczu ułożyć mięso kością do góry i obsmażyć przez kilka minut, aż się lekko przypieką. Następnie przewrócić mięso kością do dołu, wylać pozostałą marynatę, posypać majerankiem, zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić mięso przez ok. 1-1,5 h. (ja dusiłam ok. 80 min, mięso było idealnie miękkie).
- W trakcie duszenia może okazać się, że trzeba dolać kilka łyżek wody, aby żeberka się nie przypaliły.
Smacznego.
uwielbiam zeberka !! ;)
OdpowiedzUsuńa jak żeberko nie ma kości, to jak je obsmażyć?
OdpowiedzUsuńJeśli mięso jest bez kości to tłuściejszą częścią do spodu.
UsuńSMAKUJE
Usuńteż uwielbiam żeberka twoje są bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńZrobiłam w rękawie. idealne i nie stałam nad patelnia. Zamiast papryki było chilli. Mniej oczywiście. Dziś marynuje jeszcze więcej. Przepis na 5
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo się cieszę :) z rękawem to super pomysł.
UsuńZrobiłam w niedzielę ale się wszyscy zajadali, pycha były :)
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuńpycha uwielbiam miesko rozplywa sie w ustach
OdpowiedzUsuńZrobiłam wg Pani przepisu z drobną zmianą - bo obsmażeniu kością do góry, wrzuciłam wszystko do worka i do piekarnika. 1,5 j w piekarniku na 190 st. C na samym dole. Wyszły przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspaniały przepis :-)
Super pomysł. Cieszę się że smakowały. Pozdrawiam :)
UsuńWłaśnie robię, zobaczymy jutro. Pozdr.
OdpowiedzUsuń