19.9.13

Curry z kurczaka i dyni na ostro

Bardzo ostre curry z kurczaka z dodatkiem łagodnej dyni
Dynia sprawdza się tu idealnie, więc nie warto z mniej rezygnować. 
Jeśli nie lubicie ostrych dań, należy zmniejszyć ilość pasty z papryczek. 

Curry najsmaczniejsze jest następnego dnia po przygotowaniu i właściwie każda noc spędzona w lodówce dodaje u smaku. 

Polecam.  









Ostre curry z kurczaka i dyniSkładniki:

  • 500 g piersi kurczaka
  • 300 g dyni (świeżej lub mrożonej) 
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • Sok z 1/2 limonki
Marynata:
  • ok. 1 łyżki startego korzenia imbiru
  • 2 drobno starte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki pasty Sambal Oelek 
  • 1-2 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • Świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania 
Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę.
  2. Składniki marynaty umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Do marynaty wrzucić pokrojonego kurczaka, wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na min 2h. Można również zostawić kurczaka na noc w lodówce.
  3. Dynię obrać pokroić w kostkę tej samej wielkości co kurczaka, jeśli dynia jest mrożona wcześniej rozmrozić. 
  4. Rozgrzać głęboką patelnię lub szeroki garnek, wrzucić kurczaka z marynatą i dokładnie obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć na osobne naczynie. 
  5. Na patelnię wlać oliwę i smażyć na niej dynię, kilka minut, często mieszając (mrożona dynia jest gotowa po ok. 5-7 min, świeża wymaga dłuższego gotowania ok. 15 min, lub dłużej). Do miękkiej dymni wlać mleko kokosowe, cukier, zamieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu. 
  6. Po ok. 5 min do dyni w mleku kokosowym dodać obsmażonego kurczaka, wymieszać. Na małym ogniu dusić ok. 10 min, często mieszając. Na koniec całość doprawić sokiem z limonki. 

Podawać z ryżem, posypane świeżą kolendrą lub jeśli nie używacie kolendry to natką pietruszki.

Smacznego.








6 komentarzy:

  1. Mniam! Uwielbiam takiego kurczaka w azjatycko- indyjskich sosach. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, ale mam pytanie: czym można zastąpić pastę Sambal Oelek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast pasty można użyć wysuszonej i rozkruszonej papryczki chili lub po prostu ostrą paprykę w proszku, ale wtedy curry będzie zdecydowanie mniej ostre.

      Usuń
  3. Ach, juz wiem co przygotuje jak tylko kupie dynie :) To curry wyglada bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) cieszę się. Nam bardzo smakowało i nawet mój mąż który za dynią nie ,,szaleje" stwierdził, że w tym carry jest pyszna.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...