Dynia sprawdza się tu idealnie, więc nie warto z mniej rezygnować.
Jeśli nie lubicie ostrych dań, należy zmniejszyć ilość pasty z papryczek.
Curry najsmaczniejsze jest następnego dnia po przygotowaniu i właściwie każda noc spędzona w lodówce dodaje u smaku.
Polecam.
Ostre curry z kurczaka i dyniSkładniki:
- 500 g piersi kurczaka
- 300 g dyni (świeżej lub mrożonej)
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- Sok z 1/2 limonki
- ok. 1 łyżki startego korzenia imbiru
- 2 drobno starte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki pasty Sambal Oelek
- 1-2 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- Świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania
- Kurczaka umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Składniki marynaty umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Do marynaty wrzucić pokrojonego kurczaka, wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na min 2h. Można również zostawić kurczaka na noc w lodówce.
- Dynię obrać pokroić w kostkę tej samej wielkości co kurczaka, jeśli dynia jest mrożona wcześniej rozmrozić.
- Rozgrzać głęboką patelnię lub szeroki garnek, wrzucić kurczaka z marynatą i dokładnie obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć na osobne naczynie.
- Na patelnię wlać oliwę i smażyć na niej dynię, kilka minut, często mieszając (mrożona dynia jest gotowa po ok. 5-7 min, świeża wymaga dłuższego gotowania ok. 15 min, lub dłużej). Do miękkiej dymni wlać mleko kokosowe, cukier, zamieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu.
- Po ok. 5 min do dyni w mleku kokosowym dodać obsmażonego kurczaka, wymieszać. Na małym ogniu dusić ok. 10 min, często mieszając. Na koniec całość doprawić sokiem z limonki.
Podawać z ryżem, posypane świeżą kolendrą lub jeśli nie używacie kolendry to natką pietruszki.
Smacznego.
Mniam! Uwielbiam takiego kurczaka w azjatycko- indyjskich sosach. Pycha!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, ale mam pytanie: czym można zastąpić pastę Sambal Oelek?
OdpowiedzUsuńZamiast pasty można użyć wysuszonej i rozkruszonej papryczki chili lub po prostu ostrą paprykę w proszku, ale wtedy curry będzie zdecydowanie mniej ostre.
UsuńAch, juz wiem co przygotuje jak tylko kupie dynie :) To curry wyglada bosko! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) cieszę się. Nam bardzo smakowało i nawet mój mąż który za dynią nie ,,szaleje" stwierdził, że w tym carry jest pyszna.
Usuńpiękne kolory:)
OdpowiedzUsuń