6.9.13

Tarta z serem roquefort i dynią

Małe tarty z serem pleśniowym i dynią. Lekko ostre w smaku, ale jak dla mnie, pyszne. Podane z rukolą i małymi pomidorkami polanymi dobrą oliwą, są idealne na lunch. 
Świeża dynia nie rozpada się w trakcie pieczenia tak jak mrożona. 

Dynię mrożoną należy przez dodaniem do farszu rozmrozić. 

Polecam. 





Tartaletki z dynią i serem roquefort

Składniki na 6szt., 12 cm foremek :

Kruche ciasto:
  • 260 g. mąki pszennej krupczatki 
  • 130 g. masła zimnego 
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki lodowatej 
Nadzienie:
  • ok. 180 g. dyni pokrojonej w drobną kostkę
  • ok. 130 g. sera roquefort pokrojonego w drobną kostkę
  • 400 ml. śmietany (18%)
  • 2 jajka (L)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • świeżo mielony pieprz 
Sposób przygotowania:
  1. Składniki kruchego ciasta (bez wody) umieścić w misie malaksera i szybko zmiksować. Kiedy utworzą się grudki, po jednej łyżce dodawać wodę, cały czas miksując. Ciasto wyjąć kiedy powstanie jednolita kula. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min. 
  2. Foremki posmarować roztopionym masłem i wysypać tartą bułką.
  3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 5-6 części (tyle ile mamy foremek), każdy kawałek rozwałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej. Foremki wylepić ciastem, spód nakłuć widelcem. 
  4. Wstawić foremki do zamrażalnika na czas rozgrzewania się piekarnika. 
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
  6. Foremki wylepione ciastem ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12-15 min. Piec aż do delikatnego zrumienienia brzegów. Wyjąć.
  7. W naczyniu, dokładnie wymieszać śmietanę, jajka i przyprawy. 
  8. Na podpieczone spody rozłożyć pokrojoną w kostkę dynię i ser roquefort. Zalać  mieszanką śmietanową tak aby wszystkie składniki były przykryte. 
  9. Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 min. Upieczone tartaletki wyjąć i studzić przez ok. 5-7 min na kuchennej kratce w foremkach, następnie wyjąć i podawać ciepłe.
Smacznego. 

















3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie. Może przeproszę się z dynią... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka tarta zniknęłaby u mnie w kilka chwil! wspaniale wyglądają - doskonały pomysł na obiad!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...