Świeża dynia nie rozpada się w trakcie pieczenia tak jak mrożona.
Dynię mrożoną należy przez dodaniem do farszu rozmrozić.
Polecam.
Tartaletki z dynią i serem roquefort
Składniki na 6szt., 12 cm foremek :
Kruche ciasto:
- 260 g. mąki pszennej krupczatki
- 130 g. masła zimnego
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki lodowatej
- ok. 180 g. dyni pokrojonej w drobną kostkę
- ok. 130 g. sera roquefort pokrojonego w drobną kostkę
- 400 ml. śmietany (18%)
- 2 jajka (L)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- Składniki kruchego ciasta (bez wody) umieścić w misie malaksera i szybko zmiksować. Kiedy utworzą się grudki, po jednej łyżce dodawać wodę, cały czas miksując. Ciasto wyjąć kiedy powstanie jednolita kula. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min.
- Foremki posmarować roztopionym masłem i wysypać tartą bułką.
- Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 5-6 części (tyle ile mamy foremek), każdy kawałek rozwałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej. Foremki wylepić ciastem, spód nakłuć widelcem.
- Wstawić foremki do zamrażalnika na czas rozgrzewania się piekarnika.
- Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
- Foremki wylepione ciastem ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12-15 min. Piec aż do delikatnego zrumienienia brzegów. Wyjąć.
- W naczyniu, dokładnie wymieszać śmietanę, jajka i przyprawy.
- Na podpieczone spody rozłożyć pokrojoną w kostkę dynię i ser roquefort. Zalać mieszanką śmietanową tak aby wszystkie składniki były przykryte.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 min. Upieczone tartaletki wyjąć i studzić przez ok. 5-7 min na kuchennej kratce w foremkach, następnie wyjąć i podawać ciepłe.
Wygląda bardzo smakowicie. Może przeproszę się z dynią... :)
OdpowiedzUsuńtaka tarta zniknęłaby u mnie w kilka chwil! wspaniale wyglądają - doskonały pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuń