Sałatka z bakłażana w jogurcie
Składniki:
- 2 duże bakłażany ok. 600 gr
- 400 ml jogurtu greckiego
- 1 średnia cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżk soku z cytryny
- Sól
- Oliwa
- W szklanym naczyniu wymieszać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sol i sok z cytryny, wymieszać, odstawić.
- Bakłażany umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę pokroić w kostkę.
- Bakłażany i cebulę ułożyć na sicie i posolić. Przykryć talerzykiem i obciążyć, zostawić na ok. 1-2 h, aby wyciekł gorzki sok. Następnie wypłukać bakłażan pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć w lnianej ściereczce.
- Na dużej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy. Wrzucić bakłażana i cebulę, smażyć na średnim ogniu przez 8-10 min, uważać aby nie przypalić warzyw. Zmniejszyć płomień do minimum, przykryć i dusić przez ok. 20-30 min. Odkryć i na dużym ogniu przez chwilę odparować sok, lub po prostu odcedzić bakłażana.
- Całkowicie wystudzić.
- Zimnego bakłażana przełożyć do naczynia z jogurtem, dokładnie wymieszać.
- Najlepiej jest schłodzić sałatkę przez 2-3 h, ale nie jest to absolutnie konieczne.
Smacznego.
>>Sałatka śledziowa<<
>>Sałatka ziemniaczana<<
>>Sałatka z arbuza i sera feta<<
>>Hamburgery<<
>>Grillowany kurczak w musztardzie gruboziarnistej<<
Chętnie wypróbuję taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuńooooo, bardziej egzotyczna wersja sałatki z pomidorów ;)
OdpowiedzUsuńJuż któryś raz robię tę sałatkę, jest wspaniała!
OdpowiedzUsuń