Ciasto i ser z tego przepisu są bardzo delikatne i pyszne:) Pierogi znakomicie sprawdziły się na obiad w upalny dzień.
Ciasto zrobiłam bardzo szybko przy pomocy miksera co zaoszczędziło mi zagniatania, do wyrabiania użyłam płaskiej końcówki. Polecam:)
Ciasto zrobiłam bardzo szybko przy pomocy miksera co zaoszczędziło mi zagniatania, do wyrabiania użyłam płaskiej końcówki. Polecam:)
Pierogi z waniliowym serem
Składniki na 25 pierogów:- 2 szklanki mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
- 1/2 szklanki wrzątku
- sól
- 450 g białego sera półtłustego
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 2 łyżeczki soli + 2 łyżki cukru do gotowania pierogów
Sposób przygotowania:
- Ser umieścić w misce, rozgnieść widelcem, dodać żółtka i cukry, dokładnie wymieszać.
- W misie miksera umieścić mąkę i sól, stopniowo dolewać wodę miksując na wolnych obrotach.
- Na oprószony mąką blat wyłożyć ciasto, odciąć 1/3, pozostałe zawinąć w ściereczkę i odłożyć.
- Przygotowany kawałek ciasta rozwałkować cienko, minimalnie podsypując mąką.
- Wycinać kółka za pomocą szklanki lub wykrojnika do pierogów.
- Na każdym krążku kłaść łyżeczkę sera, brzeg posmarować wodą, zlepić brzegi.
- Pierogi układać na delikatnie posypanym mąką blacie.
- W dużym garnku zagotować wodę, posolić, posłodzić.
- Do gotującej wkładać pierogi, bardzo delikatnie zamieszać, Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 2 min. Wyjąć łyżką cedzakową na sito, przepłukać zimną wodą (delikatnym strumienie).
- Kiedy pierogi odciekną można wymieszać je z odrobiną miękkiego masła (aby się nie skleiły).
jakie wszystkie ładne i równiutkie, pewnie przepyszne:)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszły. Zjadła bym sobie je właśnie teraz.
OdpowiedzUsuńDziękuję, wyszły rzeczywiście smaczne:)
OdpowiedzUsuńwypróbowałam i wyszły pyszne, świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńwyszły pyszne :) zrobiłam 28 szt. ;)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę!!!
UsuńMoje pierwsze w życiu samodzielne pierogi. Zrobiłam je z tego przepisu. Wyszły rewelacyjne. Miekkie ciasto. Niebo w gębie.
OdpowiedzUsuńzajebiste ^^
OdpowiedzUsuńBaaaardzo się cieszę:)
OdpowiedzUsuńPierwsze w życiu zrobione pierogi i wyszły. Pyszniutki...polecam. Mojej 2-letniej córce też smakowały.
OdpowiedzUsuń