20.6.12

Pierogi z serem

Ciasto i ser z tego przepisu są bardzo delikatne i pyszne:) Pierogi znakomicie sprawdziły się na obiad w upalny dzień. 
Ciasto zrobiłam bardzo szybko przy pomocy miksera co zaoszczędziło mi zagniatania, do wyrabiania użyłam płaskiej końcówki. Polecam:) 




Pierogi z waniliowym serem
Składniki na 25 pierogów:
  • 2 szklanki mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
  • 1/2 szklanki wrzątku 
  • sól
  • 450 g białego sera półtłustego
  • 2 żółtka 
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy lub ziarenka z 1/2 laski wanilii 
  • 2 łyżeczki soli + 2 łyżki cukru do gotowania pierogów
Sposób przygotowania:
  1. Ser umieścić w misce, rozgnieść widelcem, dodać żółtka i cukry, dokładnie wymieszać. 
  2. W misie miksera umieścić mąkę i sól, stopniowo dolewać wodę miksując na wolnych obrotach. 
  3. Na oprószony mąką blat wyłożyć ciasto, odciąć 1/3, pozostałe zawinąć w ściereczkę i odłożyć. 
  4. Przygotowany kawałek ciasta rozwałkować cienko, minimalnie podsypując mąką. 
  5. Wycinać kółka za pomocą szklanki lub wykrojnika do pierogów. 
  6. Na każdym krążku kłaść łyżeczkę sera, brzeg posmarować wodą, zlepić brzegi.
  7. Pierogi układać na delikatnie posypanym mąką blacie.
  8. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, posłodzić. 
  9. Do gotującej wkładać pierogi, bardzo delikatnie zamieszać, Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 2 min. Wyjąć łyżką cedzakową na sito, przepłukać zimną wodą (delikatnym strumienie). 
  10. Kiedy pierogi odciekną można wymieszać je z odrobiną miękkiego masła (aby się nie skleiły). 
Podawać od razu ze słodką śmietaną. 
Jeśli nie zjemy ich od razu, należy ułożyć pierogi na dużym półmisku, najlepiej jeden obok drugiego i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 
Zimne można przechowywać w lodówce lub zamrozić. 

Smacznego!





10 komentarzy:

  1. jakie wszystkie ładne i równiutkie, pewnie przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie Ci wyszły. Zjadła bym sobie je właśnie teraz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, wyszły rzeczywiście smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wypróbowałam i wyszły pyszne, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyszły pyszne :) zrobiłam 28 szt. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje pierwsze w życiu samodzielne pierogi. Zrobiłam je z tego przepisu. Wyszły rewelacyjne. Miekkie ciasto. Niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwsze w życiu zrobione pierogi i wyszły. Pyszniutki...polecam. Mojej 2-letniej córce też smakowały.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...