2.6.12

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Dzień Dziecka, to obok gwiazdki i urodzin, najbardziej oczekiwany przez mojego synka dzień w roku. Są oczywiście prezenty, uściski, całusy i wszystko to czego dziecko powinno dostawać w absolutnym nadmiarze. U nas dodatkowo był to dzień powrotu z pierwszej w życiu Tadzia, ,,Zielonej Szkoły". Była masa emocji i radości, a na deser, ulubione ciasto Tadzika - biszkopt z truskawkami i galaretką. 

Polecamy:)




Biszkopt z truskawkami i galaretką


Składniki:

  • 5 jajek (L) żółtka i białka osobno
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • Skórka otarta z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy
Na przełożenie:
  • 200 g truskawek
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Na wierzch:
  • 1 galaretka (u mnie morelowa)
  • 200 g dużych truskawek
Sposób przygotowania:

Biszkopt
  1. Piekarnik nagrzewamy do 175 oC.
  2. Tortownica (24cm), dno wyłożone papierem do pieczenia, nie smarujemy boków.
  3. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtka.
  4. Mąki łączymy i przesiewamy. Wsypujemy do piany i delikatnie mieszamy, na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie.
  5. Masę przekładamy do tortownicy.
  6. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 30-40 min (do suchego patyczka).
  7. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i  upuszczamy tortownicę z ciastem na blat z wys. ok. 50 cm. Ponownie wkładamy do piekarnika, pozostawiamy uchylone drzwiczki i tak studzimy.
  8. Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy z formy, dzielimy na 2 części, przy pomocy bardzo ostrego noża.
Do przełożenia:
  1. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. 
  2. W szklanym naczyniu umieszczamy mascarpone, następnie po łyżce dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy po każdym dodaniu. 
  3. Wykorzystamy ok. 4-5 łyżek truskawek, uważajmy, aby serek nie był zbyt rzadki, powinien być luźny i łatwo się rozprowadzać po cieście, ale z niego nie spływać. 
  4. Pozostałymi zmiksowanymi truskawkami nasączymy biszkopt. 
Wierzch:
  1. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Mieszamy dokładnie i odstawiamy, aby wystygła i lekko stężała. 
Przygotowanie ciasta:
  1. Biszkopt kroimy ostrym nożem na 2 części (powinny powstać dwa blaty o równej grubości), nasączamy pozostałymi zmiksowanymi truskawkami. 
  2. Część, która będzie spodem smarujemy truskawkowym mascarpone i układamy truskawki pokrojone na kawałki. 
  3. Przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu. Na wierzchu układamy truskawki pokrojone na pół. 
  4. Całość wkładamy do tortownicy w której piekł się biszkopt, zapinamy obręcz, na wierzch wykładamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła. 
Gotowe ciasto wyjmujemy z tortownicy, kroimy ostrym nożem.
Smacznego!









Mazowsze kulinarnie Truskawki 2012

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...