Polecamy:)
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Składniki:
- 5 jajek (L) żółtka i białka osobno
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- Skórka otarta z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy
- 200 g truskawek
- 250 g mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 galaretka (u mnie morelowa)
- 200 g dużych truskawek
Biszkopt
- Piekarnik nagrzewamy do 175 oC.
- Tortownica (24cm), dno wyłożone papierem do pieczenia, nie smarujemy boków.
- Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtka.
- Mąki łączymy i przesiewamy. Wsypujemy do piany i delikatnie mieszamy, na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie.
- Masę przekładamy do tortownicy.
- Wstawiamy do gorącego piekarnika na 30-40 min (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy tortownicę z ciastem na blat z wys. ok. 50 cm. Ponownie wkładamy do piekarnika, pozostawiamy uchylone drzwiczki i tak studzimy.
- Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy z formy, dzielimy na 2 części, przy pomocy bardzo ostrego noża.
Do przełożenia:
- Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
- W szklanym naczyniu umieszczamy mascarpone, następnie po łyżce dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy po każdym dodaniu.
- Wykorzystamy ok. 4-5 łyżek truskawek, uważajmy, aby serek nie był zbyt rzadki, powinien być luźny i łatwo się rozprowadzać po cieście, ale z niego nie spływać.
- Pozostałymi zmiksowanymi truskawkami nasączymy biszkopt.
- Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Mieszamy dokładnie i odstawiamy, aby wystygła i lekko stężała.
- Biszkopt kroimy ostrym nożem na 2 części (powinny powstać dwa blaty o równej grubości), nasączamy pozostałymi zmiksowanymi truskawkami.
- Część, która będzie spodem smarujemy truskawkowym mascarpone i układamy truskawki pokrojone na kawałki.
- Przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu. Na wierzchu układamy truskawki pokrojone na pół.
- Całość wkładamy do tortownicy w której piekł się biszkopt, zapinamy obręcz, na wierzch wykładamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.
Pyszne i idealne na mój konkurs:)
OdpowiedzUsuńCiasto świetnie wygląda. Dzięki za udział w akcji. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń