Pyszny i elegancki deser. Mus zrobiony z gorzkiej czekolady a biszkopt nasączony wiśniówką, to idealne połączenie.
Polecam!
Tort
Składniki:
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej i kakao (pół na pół)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Biszkopt czekoladowy:
- Tortownicę 18 cm, papierem do pieczenia wykładamy jedynie dno (nie smarujemy boków).
- Piekarnik rozgrzewamy do 175 oC.
- Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii.
- Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtka.
- Mąki łączymy z kakao, przesiewamy. Wsypujemy do masy z białek i żółtek, delikatnie mieszamy.
- Masę przekładamy do tortownicy .
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35 min.
- Natychmiast wyjmujemy z piekarnika, biszkopt w formie upuszczamy na blat z ok. 60 cm.
- Następnie ponownie wstawimy do piekarnika, uchylamy drzwiczki i tak pozostawiamy na ok. 30 min. Następnie wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce. Zimne ciasto wyjmujemy z formy.
- Do tortu będziemy potrzebować równego kawałka biszkoptu z odciętym wierzchem.
- Zimny biszkopt układamy na tależu, zakładamy na niego rozpiętą obręcz tortownicy, z dwóch kawałków papieru do pieczenia robimy wysoki (wychodzący ponad obręcz) kołnierz. Zapinamy obręcz. Odstawiamy.
Zrobimy z niego (po pokruszeniu i dodaniu roztopionego masła) dno sernika czekoladowego.
Czekoladowo-kawowy mus
- 100 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej (70%)
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 3 duże jajka ekologiczne (L)
- 1 łyżka kawy mielonej
- ¾ szklanki cukru pudru
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- Jajka wyszorować, sparzyć wżątkiem (to ważne bo musu nie pieczemy). Oddzielić żółtka od białek
- W szklanym naczyniu umieścić masło i połamaną na kawałeczki czekoladę, rozpuścić (można w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej), przestudzić. Dodać żółtka i ponownie dokładnie wymieszać, aby powstała aksamitna masa. Odstawić.
- Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze przez ok. 5 min. Powinniśmy otrzymać bardzo sztywną, lśniącą pianę, która przy wyjmowaniu mieszadła będzie stawiała lekki opór (dokładnie jak na bezę).
- W czasie ubijania białek, rozpuszczamy żelatynę w 1-2 łykach ciepłej wody, dokładnie mieszamy. Żelatyna powinna być zimna, ale nie stężała.
- Teraz do czekolady wlewamy żelatynę, skórkę cytrynową i łyżkę mielonej kawy, dokładnie mieszamy.
- Masę czekoladową delikatnie łączymy z pianą, mieszamy tylko do połączenia się składników.
- Mus wykładamy na przygotowany wcześniej biszkopt w ,,kołnierzu“ z papieru do pieczenia. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej jednak pozostawić go w zimnie na całą noc.
- Kroimy nożem zanurzonym we wrzątku.
- Biszkopt przed nałożeniem musu, można posmarować konfiturą z wiśni wymieszaną z 2 łyżkami wiśniówki.
wspaniałe ciasto na jesienno-zimowe dni. moje ulubione smaki :)
OdpowiedzUsuńczekoladowy , delikatny tort...i jeszcze nutka kawy - wspaniały :)
OdpowiedzUsuńObłędnie pyszny torcik. Mniami!
OdpowiedzUsuńjest piękny w tej swojej czekoladowości
OdpowiedzUsuńBardzo mi odpowiada ten przepis, ale ponawiam pytanie: co z żółtkami, bo w "sposobie przygotowania" są pominięte. Przez zapomnienie, czy też ich się nie daje do masy? Elżbieta
OdpowiedzUsuńNiestety moje przeoczenie. Już uzupełniłam. Pozdrawiam
UsuńPani Dorotko, zrobiłam dokładnie wg przepisu i... Owszem, smak musu doskonały (ja do niego nawtykałam mnóstwo wiśni namoczonych w wiśniówce), ale czy przypadkiem nie można by pominąć tych 10 dkg masła? Bo mus tego samego dnia jest lekko "kremowaty", ale jak stężeje w lodówce, robi się "gumowato tłusty"... Moim zdaniem to masło jest zupełnie niepotrzebne. Następnym razem zrobię bez masła. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście proszę spróbować bez masła, ja zawsze robię z masłem, ale trzeba dopasowywać przepisy do swoich upodobań może okazać się, że to dobry pomysł:) Pozdrawiam
Usuń