Kurczak po indyjsku
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (ok. 1 kg)
- 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
- 2 duże czerwone cebule
- 5 łyżek klarowanego masła
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy (białej)
- 2 małe liście laurowe
Składniki marynaty:
- 1 duży jogurt grecki (300 ml)
- 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej (zrobiłam sama, w malakserze bardzo drobno posiekałam 50g świeżego imbiru z 4 ząbkami czosnku)
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 mała papryczka chilli (suszona, razem z pestkami)
- 1 czubata łyżeczka sproszkowanej chilli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
- 1 czubata łyżeczka garam masala
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w średnią kostkę.
- Wszystkie składniki marynaty umieścić w naczyniu, dokładnie wymieszać. Włożyć kurczaka i ponownie dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek dokładnie pokrył się marynatą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
- Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
- W dużym płaskim garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić ziarna kolendry, gorczycy i liście laurowe, smażyć chwilę mieszając.
- Dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż zmięknie.
- Następnie do cebuli włożyć kurczaka wraz z marynatą, dokładnie wymieszać. Na dużym ogniu, mieszając, obsmażyć kurczaka z każdej strony, ok 6-7 min.
- Dodać pomidory, wymieszać.
- Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować całość ok. 30 min. do chwili, kiedy kawałki kurczaka będą miękkie.
Podawać posypane natką pietruszki z ryżem i szklanką wody, danie jest dość ostre.
W oryginale, kurczaka posypujemy kolendrą, ale ja świeżej nie używam. Dla wszystkich, którzy jednak mogą ją jeść, zdecydowanie polecam kolendrę, pasuje tu idealnie.
Smacznego!
To jedno z moich ulubionych dan indyjskiej kuchni. Zupelnie sie nie dziwie, ze ci smakowal!
OdpowiedzUsuńGenialną masz miseczkę i talerzyk! :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam kurczaka curry, ale mój M. to już w szczególności. Twoje wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń