2.10.12

Kurczak po indyjsku


Przepis na ,,Butter chicken" znalazłam u Anety na blogu ,,Kochaj Indie". Trochę go zmieniłam, coś pominęłam, coś dodałam, wyszedł ostry i bardzo aromatyczny. Dla mnie, pyszny. Polecam:)








Kurczak po indyjsku
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka (ok. 1 kg) 
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
  • 2 duże czerwone cebule
  • 5 łyżek klarowanego masła
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy (białej)
  • 2 małe liście laurowe

Składniki marynaty:
  • 1 duży jogurt grecki (300 ml)
  • 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej (zrobiłam sama, w malakserze bardzo drobno posiekałam 50g świeżego imbiru z 4 ząbkami czosnku) 
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 mała papryczka chilli (suszona, razem z pestkami)
  • 1 czubata łyżeczka sproszkowanej chilli 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • 1 czubata łyżeczka garam masala
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki soli 
Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w średnią kostkę. 
  2. Wszystkie składniki marynaty umieścić w naczyniu, dokładnie wymieszać. Włożyć kurczaka i ponownie dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek dokładnie pokrył się marynatą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. 
  3. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. 
  4. W dużym płaskim garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić ziarna kolendry, gorczycy i liście laurowe, smażyć chwilę mieszając. 
  5. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż zmięknie. 
  6. Następnie do cebuli włożyć kurczaka wraz z marynatą, dokładnie wymieszać. Na dużym ogniu, mieszając, obsmażyć kurczaka z każdej strony, ok 6-7 min. 
  7. Dodać pomidory, wymieszać.
  8. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować całość ok. 30 min. do chwili, kiedy kawałki kurczaka będą miękkie.
Podawać posypane natką pietruszki z ryżem i szklanką wody, danie jest dość ostre. 

W oryginale, kurczaka posypujemy kolendrą, ale ja świeżej nie używam. Dla wszystkich, którzy jednak mogą ją jeść, zdecydowanie polecam kolendrę, pasuje tu idealnie. 

Smacznego!







3 komentarze:

  1. To jedno z moich ulubionych dan indyjskiej kuchni. Zupelnie sie nie dziwie, ze ci smakowal!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialną masz miseczkę i talerzyk! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również uwielbiam kurczaka curry, ale mój M. to już w szczególności. Twoje wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...