20.10.12

Sernik z białą czekoladą i pomarańczą


Kiedy ludzie dookoła dają nam w kość i z niedowierzaniem wspominamy wydarzenia dnia poprzedniego, trzeba jakoś dodać sobie otuchy. Pomysłem na taki dzień ,,po", jest ten sernik. Pachnie wanilią i pomarańczą, sprawia, że dom napełnia się atmosferą spokoju. 
Polecam go wszystkim, którzy potrzebują ,,polepszacza" humoru i tym, którzy z nastrojem nie mają najmniejszych problemów. 
Miłego weekendu, na szczęście mamy przed sobą zupełnie NOWY tydzień:)


Sernik z białą czekoladą i skórką pomarańczową

Masa serowa:
  • 500 kg. twarogu dwukrotnie mielonego tłustego
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka kaszy manny 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 35 g masła roztopionego i przestudzonego 
  • 100 g białej czekolady (rozpuszczonej z 2 łyżkami mleka)
Spód: 
  • 100 g zmielonych herbatników
  • 35 g masła roztopionego 
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzany do 175 oC (grzałki góra-dół).
  2. Małą, okrągłą tortownicę 18 - 20 cm, smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. 
  3. Zmielone ciastka łączymy z roztopionym masłem i skórką otartą z 1/2 pomarańczy, dokładnie mieszamy. Masą wylepiamy dno tortownicy (20 cm).
  4. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy cukier waniliowy i drobno startą skórkę z pomarańczy, miksujemy krótko. Do masy dodajemy ser i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Następnie wsypujemy kaszę i mąkę ziemniaczaną, ponownie, krótko mieszamy. 
  5. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodajemy łyżkę cukru, miksujemy dokładnie jeszcze kilka minut.  
  6. Masę serową łączymy z pianą z białek (piana do masy, nie odwrotnie), dokładnie mieszamy (ja robię to na najwolniejszych obrotach miksera). 
  7. Sernik wykładamy na przygotowany spód i pieczemy, 15 min w temp. 175 oC, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 oC i pieczemy jeszcze 55 - 60 min.
Sernik studzimy w uchylonym wyłączonym piekarniku, następnie pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu. 
Jeśli nie mamy czasu na całonocne chłodzenie, wstawmy przynajmniej zimny sernik na kilka godzin do lodówki, żeby dokładnie stężał.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki ponad wszystko!
    Ten ma tak piękne zdjęcie, że od razu mam ochotę rozgrzebać wszystko w kuchnii i go upiec :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Na tortownicę jakiejś średnicy jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...