Składniki ciasta drożdżowego:
- 200 g mąki pszennej
- 80 g masła roztopionego i przestudzonego
- 1 jajko (L)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- ½ łyżeczki cukru
- 1 (7g) opakowanie suszonych drożdży
Nadzienie:
- 350 g grzybów leśnych (borowików, maślaków, kurek można ew. dodać brązowych kilka pieczarek)
- 2 jajka (M)
- 200 g śmietany 18%
- 150 g sera gorgonzola
- 2 szalotki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 cebulki dymki
Sposób przygotowania:
- Formę do tart (18 cm) posmarować roztopionym masłem i wysypaną kaszą manną.
- Piekarnik rozgrzać do 200 oC.
- W misie miksera połączyć wszystkie składniki ciasta, dokładnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera (hakiem do ciasta). Wyrabiać ok. 7 min.
- Wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na wielkość formy.
- Wylepić ciastem foremkę, wstawić do lodówki.
W międzyczasie przygotować nadzienie do tarty:
- Grzyby oczyścić (najlepiej, kiedy nie płucze się ich pod wodą). Pokroić w na średniej grubości kawałki.
- Szalotkę drobno posiekać.
- Dymkę umyć i pokroić drobno. Osobno białe i zielone części.
- W naczyniu połączyć śmietanę, jajka, sól, pieprz i ¾ pokrojonego szczypioru z dymki, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej szalotkę, następnie dodać grzyby, zamieszać i smażyć całośc opk. 7-9 min na średnim ogniu. Odstawić patelnię aby grzyby i cebula przestygły.
- Ciasto wyjąć z lodówki, wstawić do gorącego piekarnika na 3 min.
- Wyjąć ciasto i nałożyć farsz, najpierw grzyby, następnie wylać masę śmietanowo-jajeczną a na koniec poukładać kawałki porwanej gorgonzoli.
- Wstawić do gorącego piekarnika i piec 25 min.
- Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 min zanim zaczniemy ją kroić.
Podawać na ciepło z sałatą
i pomidorami.
Pysznie! Zachęcam do udziału w akcji pleśnią pokrytej:
OdpowiedzUsuńhttp://durszlak.pl/akcje-kulinarne/akcja-plesnia-pokryta-czyli-sery-plesniowe-w-natarciu