13.10.12

Tarta drożdżowa z grzybami i gorgonzolą






Tarta drożdżowa z gorgonzolą i grzybami leśnymi

Składniki ciasta drożdżowego:
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 1 jajko (L)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 (7g) opakowanie suszonych drożdży
Nadzienie:
  • 350 g grzybów leśnych (borowików, maślaków, kurek można ew. dodać brązowych kilka pieczarek)
  • 2 jajka (M)
  • 200 g śmietany 18%
  • 150 g sera gorgonzola
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cebulki dymki
Sposób przygotowania:
  1. Formę do tart (18 cm) posmarować roztopionym masłem i wysypaną kaszą manną.
  2. Piekarnik rozgrzać do 200 oC.
  3. W misie miksera połączyć wszystkie składniki ciasta, dokładnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera (hakiem do ciasta).  Wyrabiać ok. 7 min.
  4. Wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na wielkość formy.
  5. Wylepić ciastem foremkę, wstawić do lodówki.
W międzyczasie przygotować nadzienie do tarty:
  1. Grzyby oczyścić (najlepiej, kiedy nie płucze się ich pod wodą). Pokroić w na średniej grubości kawałki.
  2. Szalotkę drobno posiekać.
  3. Dymkę umyć i pokroić drobno. Osobno białe i zielone części.
  4. W naczyniu połączyć śmietanę, jajka, sól, pieprz i ¾ pokrojonego szczypioru  z dymki, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
  5. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej szalotkę, następnie dodać grzyby, zamieszać i smażyć całośc opk. 7-9 min na średnim ogniu. Odstawić patelnię aby grzyby i cebula przestygły.
  6. Ciasto wyjąć z lodówki, wstawić do gorącego piekarnika na 3 min.
  7. Wyjąć ciasto i nałożyć farsz, najpierw grzyby, następnie wylać masę śmietanowo-jajeczną a na koniec poukładać kawałki porwanej gorgonzoli.
  8. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 25 min.  
  9. Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 min zanim zaczniemy ją kroić.
Podawać na ciepło  z sałatą i pomidorami.

Smacznego!








Grzyby z naszego ogrodu:)







1 komentarz:

  1. Pysznie! Zachęcam do udziału w akcji pleśnią pokrytej:

    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/akcja-plesnia-pokryta-czyli-sery-plesniowe-w-natarciu

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...