4.10.12

Ciasto bananowe z płatkami owsianymi, czekoladą i orzechami


Wyobrażacie sobie jesień bez zapachu bananowego ciasta
Jeśli nie, to zapraszam na kawałek pysznego ciacha. Pachnie bananami i cynamonem, kawałkami gorzkiej czekolady i włoskimi orzechami, zbieranymi w moim rodzinnym ogrodzie.

Polecam :-)





Ciasto bananowe

Składniki:
1.
  • 3 średnie, bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka (L)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego
2.
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  •  3/4 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g drobno posiekanej czekolady (gorzkiej)
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 


Sposób przygotowania:
  1. Forma keksowa wyłożyć papierem do pieczenia. 
  2. Piekarnik nagrzać do 165 oC.
  3. Przygotować dwie miski:
  4. Miska 1: połączyć wszystkie składniki suche + czekoladę i orzechy.
  5. Miska 2: Połączyć wszystkie składniki ,,mokre“, dokładnie wymieszać.
  6. Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać. 
  7. Przelać ciasto do przygotowanej formy, wstawić do gorącego piekarnika na ok. 55 min., drewnianym patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest upieczone, ew. czas pieczenia wydłużyć o 5-7 min.
  8. Studzić przez 15 min w formie, następnie wyjąć i zostawić na kuchennej kratce do całkowitego wystygnięcia.

Zimne ciasto kroi się zdecydowanie łatwiej niż ciepłe.


Smacznego.
















4 komentarze:

  1. Robiłam ostatnio bardzo podobne, ale bez czekolady i smakuje świetnie!
    Pięknie Ci wyrosło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho pyszności! Narobiłaś mi smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast jogurtu greckiego moze być naturalny?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...