Wyobrażacie sobie jesień bez zapachu bananowego ciasta?
Jeśli nie, to zapraszam na kawałek pysznego ciacha. Pachnie bananami i cynamonem, kawałkami gorzkiej czekolady i włoskimi orzechami, zbieranymi w moim rodzinnym ogrodzie.
Polecam :-)
Jeśli nie, to zapraszam na kawałek pysznego ciacha. Pachnie bananami i cynamonem, kawałkami gorzkiej czekolady i włoskimi orzechami, zbieranymi w moim rodzinnym ogrodzie.
Polecam :-)
Ciasto bananowe
Składniki:
1.
- 3 średnie, bardzo dojrzałe banany
- 2 jajka (L)
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki jogurtu greckiego
2.
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g drobno posiekanej czekolady (gorzkiej)
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Forma keksowa wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do 165 oC.
- Przygotować dwie miski:
- Miska 1: połączyć wszystkie składniki suche + czekoladę i orzechy.
- Miska 2: Połączyć wszystkie składniki ,,mokre“, dokładnie wymieszać.
- Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać.
- Przelać ciasto do przygotowanej formy, wstawić do gorącego piekarnika na ok. 55 min., drewnianym patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest upieczone, ew. czas pieczenia wydłużyć o 5-7 min.
- Studzić przez 15 min w formie, następnie wyjąć i zostawić na kuchennej kratce do całkowitego wystygnięcia.
Robiłam ostatnio bardzo podobne, ale bez czekolady i smakuje świetnie!
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyrosło!
Ciacho pyszności! Narobiłaś mi smaku!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast jogurtu greckiego moze być naturalny?
OdpowiedzUsuńMoże być również naturalny.
Usuń