18.7.13

Bakłażany pieczone z mozzarellą w pomidorach


Danie dla kobiet, wiem bo wypróbowałam na wielu moich znajomych i przyjaciółkach. Pracy przy niem niewiele, bo bakłażana nie trzeba przed zwijaniem grillować. Kalorii w nim niedużo, bo używamy tylko odrobiny oliwy do podsmażenia czosnku i szalotki. Smak za to fantastyczny, lekka gorycz bakłażana i delikatna mozzarella, a to wszystko w intensywnie pomidorowym sosie, dla mnie ideał :) Polecam. 






Roladki z bakłażana pieczone w sosie pomidorowym 

  • 2 duże bakłażany
  • 2 szalotki
  • 2 kulki mozzarelli
  • Sól, pieprz i słodka papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnki
  • 1 puszka pomidorów (300 ml.)
  • Garść świeżych listków bazylii 
Sposób przygotowania:
  1. Bakłażany umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry (ok. 8-10 szt.). Posolić z dwóch stron, ułożyć na sicie, przykryć talerzykiem, obciążyć i pozostawić na ok. 1 h, aby wyciekł, gorzki sok. Następnie opłukać każdy plaster pod wodą, osuszyć w papierowym ręczniku.
  2. Mozzarellę odcedzić, pokroić każdą kulkę na 8 kawałków lub w grube plastry i każdy na pół. 
  3. Plastry ułożyć na desce, posypać solą, pieprzem i słodką papryką, na grubszym końcu położyć kawałek mozzarelli i zwinąć roladkę. 
  4. Układać w żaroodpornym naczyniu, zwinięciem w dół, jeśli któryś plasterek się rozwija, spiąć wykałaczką. Roladki układać jedna obok drugie, niezbyt ścisło. 
  5. Przygotowane bakłażany zalać sosem pomidorowym. 
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 oC i piec 45-50 min. 
  7. Wyjąć z piekarnika i odstawić na ok. 10 min. 
  8. Przybrać listkami bazylii, podawać na ciepło. 
Przygotowanie sosu:
  1. W garnuszku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić rozgnieciony czosnek i chwilkę podsmażyć, dodać posiekaną drobno szalotkę, zamieszać i chwilę smażyć do zeszklenia. Wsypać 1/2 łyżeczki soli i 1/4 …łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, zamieszać i smażyć przez chwilę. 
  2. Do cebuli i przypraw wlać pomidory z sosem (pomidory rozgnieść, można w rękach), dokładnie zamieszać i dusić ok 7-8 min. 
  3. Listki bazylii posiekać, wrzucić do sosu, zamieszać, zdjąć z ognia. Odstawić do przestygnięcia. Zmiksować krótko, aby sos był gładki. 

Smacznego!!!














3 komentarze:

  1. Już czuję, że podbije moje serce (i żołądek) :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się wybitnie apetycznie! zrobię, ale z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...