Danie dla kobiet, wiem bo wypróbowałam na wielu moich znajomych i przyjaciółkach. Pracy przy niem niewiele, bo bakłażana nie trzeba przed zwijaniem grillować. Kalorii w nim niedużo, bo używamy tylko odrobiny oliwy do podsmażenia czosnku i szalotki. Smak za to fantastyczny, lekka gorycz bakłażana i delikatna mozzarella, a to wszystko w intensywnie pomidorowym sosie, dla mnie ideał :) Polecam.
Roladki z bakłażana pieczone w sosie pomidorowym
- 2 duże bakłażany
- 2 szalotki
- 2 kulki mozzarelli
- Sól, pieprz i słodka papryka
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnki
- 1 puszka pomidorów (300 ml.)
- Garść świeżych listków bazylii
- Bakłażany umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry (ok. 8-10 szt.). Posolić z dwóch stron, ułożyć na sicie, przykryć talerzykiem, obciążyć i pozostawić na ok. 1 h, aby wyciekł, gorzki sok. Następnie opłukać każdy plaster pod wodą, osuszyć w papierowym ręczniku.
- Mozzarellę odcedzić, pokroić każdą kulkę na 8 kawałków lub w grube plastry i każdy na pół.
- Plastry ułożyć na desce, posypać solą, pieprzem i słodką papryką, na grubszym końcu położyć kawałek mozzarelli i zwinąć roladkę.
- Układać w żaroodpornym naczyniu, zwinięciem w dół, jeśli któryś plasterek się rozwija, spiąć wykałaczką. Roladki układać jedna obok drugie, niezbyt ścisło.
- Przygotowane bakłażany zalać sosem pomidorowym.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 oC i piec 45-50 min.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić na ok. 10 min.
- Przybrać listkami bazylii, podawać na ciepło.
- W garnuszku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić rozgnieciony czosnek i chwilkę podsmażyć, dodać posiekaną drobno szalotkę, zamieszać i chwilę smażyć do zeszklenia. Wsypać 1/2 łyżeczki soli i 1/4 …łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, zamieszać i smażyć przez chwilę.
- Do cebuli i przypraw wlać pomidory z sosem (pomidory rozgnieść, można w rękach), dokładnie zamieszać i dusić ok 7-8 min.
- Listki bazylii posiekać, wrzucić do sosu, zamieszać, zdjąć z ognia. Odstawić do przestygnięcia. Zmiksować krótko, aby sos był gładki.
Smacznego!!!
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńJuż czuję, że podbije moje serce (i żołądek) :D
OdpowiedzUsuńPrezentują się wybitnie apetycznie! zrobię, ale z cukinią :)
OdpowiedzUsuń