19.3.12

Wiosenne tarty ze szpinakiem

Kolejny szybki przepis na mini tarty. Można podawać je na zimno lub na ciepło, ze świeżą sałatą i lekkim sosem. Zdrowy i pyszny lunch lub podwieczorek, który można zabrać do szkoły czy pracy. 
Polecam. 





TARTY SZPINAKOWE


Składniki na 7 foremek (12 cm.)
  • 250 g mąki pszennej 
  • 125 g masła 
  • Sól 
  • Pieprz 
  • 3-4 łyżki lodowatej wody 
  • 1 białko (do posmarowania ciasta) 
Sposób przygotowania ciasta kruchego:
  1. Wszystkie składniki siekamy nożem lub za pomocą malaksera do połączenia się składników. 
  2. Wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. 
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
  4. Następnie wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, wałkujemy dość cienki placek, wycinamy kółka i wylepiamy foremki. Nakłuwamy dno widelcem, smarujemy białkiem i wstawimy do gorącego piekarnika na ok. 12 min., do lekkiego zrumienienia brzegów. 
Szpinakowe nadzienie:
  • 800 g mrożonych liści szpinaku (oczywiście mogą być również świeże) 
  • 250 g sera ricotta 
  • 200 ml. śmietany kremówki (30%)
  • 2 jajka (L)
  • Sól
  • Pieprz 
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
Sposób przygotowania:
  1. Szpinak rozmrażamy na sicie lub zamrożony wkładamy do garnka i na sporym ogniu podgrzewamy tak długo aż cała woda odparuje. Odstawiamy do wystygnięcia (można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce).
  2. W dużym naczyniu łączymy, śmietanę, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową na koniec dodajemy i dokładnie mieszamy z serem ricotta. 
  3. Szpinak dodajemy do masy śmietanowej i dokładnie mieszamy. 
  4. Powstałą masą szpinakową napełniamy foremki z kruchego ciasta. Wstawiamy do gorącego (175 oC) piekarnika na 25-30 min, do lekkiego zrumienienia. Upieczone tarty studzimy w foremkach przez 10 min, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce lub podajemy ciepłe. 
Do tych tart znakomicie pasuje sałata z rukoli z sosem francuskim. 

Smacznego!
















Miesiąc z Quiche Zielono mi...

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam. Już dawno nie robiłam, muszę znów upiec. Podanie bardzo pomysłowe, niczym w bistro ze zdrowym jedzonkiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł!
    Pozdrawiam Zielono i dziękuję za udział w zielonej zabawie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fanastyczne zjecia, lepsze niz w niejednej ksiazce kulinarnej! A smaki na tarte jedne z moich ulubionych:)

    Krysia
    codziszjemnasniadanie.tumblr.com

    OdpowiedzUsuń
  4. hihi ;]
    śliczne. smakowite, urocze!
    ciekawy pomysł z tymi proporczykami ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda i z szpinakiem, musze wypróbować w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mogę wykorzystać pani zdjęcia do prezentacji na informatykę zaznaczając źródło ich pochodzenia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...