29.10.13

Kapuśniak - zupa z kiszonej kapusty

Kapuśniak to zupa dla amatorów kwaśnych smaków, ponadto sycąca i rozgrzewająca. 
Często podawana jest z chlebem i wtedy, można chyba, uznać ją za cały obiad

Kapuśniak bardzo przypomina mi moją Babcię, która kapuśniak uwielbiała i bardzo często go gotowała. Taki kulinarny powrót do przeszłości specjalnie na życzenie
mojego męża, który za kapuśniakiem wprost przepada :)  

Polecam. 







Kapuśniak 

Składniki:
  • 500 gr żeberek wieprzowych 
  • 1 duża włoszczyzna 
  • 500 gr kapusty kiszonej
  • 3 duże ziemniaki
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 6-7 ziarenek pieprzu czarnego 
  • 1 łyżeczka soli 
Sposób przygotowania:
  1. Mięso umyć, pokroić na kawałki. 
  2. Włożyć do garnka, zalać 2 l. wody (może być wrzątek), posolić, dodać ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryć garnek, zagotować, zmniejszyć płomień gotować ok. 30 min. 
  3. Warzywa obrać, marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w średnią kostkę, pora pozostawić całego. Wrzucić do gotującego się mięsa, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować 20 min. 
  4. Ziemniaki pokrojone w kostkę dodać do zupy, gotować do miękkości ok. 10-15 min. 
  5. Kapustę kiszoną pokroić niezbyt drobno, wrzucić do zupy, gotować kolejne ok. 15-20 min na małym ogniu. 
Ważne: Kapustę dodajemy na końcu, nigdy przed ziemniakami. 

Kapuśniak podawać posypany posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego. 











8 komentarzy:

  1. Musze przyznac, ze kapusniaku nie jadlam wieki cale. Nigdy tez sama nie robilam;( Chyba czas to zmienic! :) Ale pamietam domowy kapusniaczek z prazoszkami i skwareczkami...mmm pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie pamiętam, że Babcia robiła ze skwarkami, ale ja starałam się zrobić nieco lżejszą wersję. Wyszła naprawdę smaczna :)

      Usuń
  2. Robiłam raz ,wyszła bez smaku ,znaczy czuć było tylko kapustę ,chętnie wypróbuję twój sposób jej przygotowania ,zachęcająco wygląda. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. uhmmmm... kapustka w słoiku czeka ;) czym można skutecznie zastąpić żeberka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast żeberek sprawdzi się np. antrykot wołowy lub kawałek drobiu, tylko w przypadku kurczaka gotujemy go krócej ok. 15 min.

      Usuń
  4. Dzisiaj spróbuję Pani przepis na kapuśniaczek wygląda apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...