12.7.12

Drożdżówki z malinami - wspólne pieczenie

Te drożdżówki to moja propozycja do akcji ,,Wspólne pieczenie drożdżówek", którą zorganizowały, Jaśmina z bloga ,,Jaśmina w kuchni, ..." i Ervisha z bloga ,,Magiczny kociołek"


Polecam:) 







Drożdżówki z malinami
Składaniki na 12 drożdżówek:

  • 20 gr drożdży świeżych 
  • 200 ml mleka (3,2%)
  • 60 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
  • 200 g cukru
  • 2 duże jajka (L)
  • 360 g maki pszennej
Nadzienie
  • 200 gr. malin
  • 12 łyżeczek cukru brązowego (opcjonalnie) 
Lukier
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny 
Sposób przygotowania:
Z drożdży ½ szklanki mleka i 2 łyżek cukru, przygotować zaczyn. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na 10 min. do wyrośnięcia.
  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  2. W misie miksera w umieścić pozostałą mąkę, cukier, mleko, jajka i wlać wyrośnięty zaczyn.
  3. Na średnich obrotach miksera, wyrabiać ciasto (płaską końcówką) na koniec wlać masło, wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. Do wyrastania. 
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i jeśli jest bardzo klejące dodać ok. 1/3 do ½ szklanki mąki, ciasto powinno być miękkie i elastyczne. 
  5. Ciasto podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka ciasta formować najpierw placek, układać na nim 3-4 maliny, można posypać łyżeczką brązowego cukru, zlepić i uformować kulkę. 
  6. Układać na przygotowanej blasze, łączeniem do dołu, zachować odstępy. 
  7. Blachę przykryć, odstawić do wyrastania na ok. 30-40 min (zależy od temperatury pomieszczenia) 
  8. Piekarnik rozgrzać do 170 oC. 
  9. Drożdżówki przed pieczeniem posmarować (delikatnie przy pomocy pędzla) jajkiem ,,rozkłóconym” z odrobiną mleka. 
  10. Blachę z drożdżówkami wstawić do gorącego piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu powinny być rumiane i okrągłe. 
  11. Wyjąć przełożyć na kratkę do ostygnięcia. 
  12. Zimne polukrować.

Lukier
  1. Cukier puder połączyć z 2 łyżkami soku, dokładnie rozmieszać. Jeśli uznamy, że lukier jest zbyt gęsty dodać kolejną łyżkę soku. Lukrujemy lekko ciepłe lub zimne już drożdżówki. 
Smacznego!








7 komentarzy:

  1. idealne na jakiś piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe! wyglądają niczym pączki : )
    dziękuję serdecznie za wspólne pieczenie!
    u mnie z małym poślizgiem, ale jest już i przepis, i podsumowanie akcji! pozwoliłam sobie pożyczyć zdjęcie Twych drożdżówek, aby inni mogli zobaczyć je i nabrać ochoty na zajrzenie po przepis : ) mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko! pozdrowienia i smacznego! : )

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja dziękuję, za świeny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Wyglądają jak pączusie :)

    OdpowiedzUsuń

  5. Bułeczki zwieńczone pyszną glazurą - perfekcja :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...