10.7.12

Grillowana pierś z kurczaka na ostro

Lato to dla wielu z nas, czas kiedy dokładniej niż zwykle liczymy kalorie. Ten kurczak nie dostarczy ich wiele. Podany z sałatą, lub warzywami gotowanymi na parze, będzie pysznym i lekkim daniem na lunch lub obiad. 

Polecam:) 



Kurczak z grilla

Składniki dla 2 osób:
  • 1 pierś z kurczaka bez skóry
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 garść świeżych listków bazylii drobno posiekanych
  • 1 duży ząbek czosnku, pokrojony na cieniutkie płatki
  • 2 szczypty płatków chili lub jedna, mała, sucha, papryczka roztarta w palcach (razem z pestkami) 
  • Skórka otarta z 1/2 cytryny 
  • Sól i pieprz 
  • Kilka gałązek pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
  1. Pierś umyć, dokładnie oczyścić z tłuszczu. Przekroić na pół, odciąć polędwiczki.
  2. Mięso położyć na desce, przykryć kawałkiem folii spożywczej i rozbić cienko.
  3. Polędwiczki rozbić bardzo delikatnie.
  4. W szklanym naczyniu połączyć oliwę z przyprawami i dokładnie wymieszać. 
  5. Mięso obtoczyć w marynacie, przykryć folią i odstawić na min. 30 min, lub na całą noc.
  6. Rozgrzać grill lub patelnię grillową.
  7. Mięso wyjąć z marynaty, wyłowić wszystkie przyprawy i położyć na mięso.
  8. Piersi układać na grillu i piec po kilka minut z każdej strony. 
  9. Gałązki pomidorów koktajlowych położyć na ruszcie pod koniec pieczenia mięsa, pozostawić bez obracania.
Można podać na gorąco ze świeżą bagietką. 




Letni lunch do pracy:
Wystarczy mix sałat z sosem z musztardy Dijon, kurczak pokrojony w cienkie plastry i Lekki lunch gotowy:) 

Sos z musztardą Dijon:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz 
  • Kilka kropli przyprawy ,,Maggi" (uwierzcie, robi różnicę)
  1. Do słoiczka wlać wszystkie składniki sosu, zakręcić i energicznie potrząsać. 
  2. Sos jest gotowy, możemy zużyć go od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!






5 komentarzy:

  1. grillowane piersi kurczaka to mój ulubiony sposób na kuraka. Polewam go sosikiem dopiero na talerzu, aby podczas pieczenia na patelni grillowej nie dymił, ale jak się robi na grillu na zewnątrz, to chyba nie ma większego znaczenia.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny sposób na patelnię bo rzeczywiście oliwa bardzo szybko się pali, na grillu węglowym nie ma to większego znaczenia, no może zapach, którym się przechodzi do szpiku kości lekko może męczyć:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, taką aromatyczną pierś zawsze chętnie zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak smakowal tak jak wyglada to musialo byc pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna marynata, kurczaka jest na pewno aromatyczny i niebanalny w smaku!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...