Polecam:)
Kurczak z grilla
Składniki dla 2 osób:
- 1 pierś z kurczaka bez skóry
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 garść świeżych listków bazylii drobno posiekanych
- 1 duży ząbek czosnku, pokrojony na cieniutkie płatki
- 2 szczypty płatków chili lub jedna, mała, sucha, papryczka roztarta w palcach (razem z pestkami)
- Skórka otarta z 1/2 cytryny
- Sól i pieprz
- Kilka gałązek pomidorków koktajlowych
- Pierś umyć, dokładnie oczyścić z tłuszczu. Przekroić na pół, odciąć polędwiczki.
- Mięso położyć na desce, przykryć kawałkiem folii spożywczej i rozbić cienko.
- Polędwiczki rozbić bardzo delikatnie.
- W szklanym naczyniu połączyć oliwę z przyprawami i dokładnie wymieszać.
- Mięso obtoczyć w marynacie, przykryć folią i odstawić na min. 30 min, lub na całą noc.
- Rozgrzać grill lub patelnię grillową.
- Mięso wyjąć z marynaty, wyłowić wszystkie przyprawy i położyć na mięso.
- Piersi układać na grillu i piec po kilka minut z każdej strony.
- Gałązki pomidorów koktajlowych położyć na ruszcie pod koniec pieczenia mięsa, pozostawić bez obracania.
Letni lunch do pracy:
Wystarczy mix sałat z sosem z musztardy Dijon, kurczak pokrojony w cienkie plastry i Lekki lunch gotowy:)
Sos z musztardą Dijon:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz
- Kilka kropli przyprawy ,,Maggi" (uwierzcie, robi różnicę)
- Do słoiczka wlać wszystkie składniki sosu, zakręcić i energicznie potrząsać.
- Sos jest gotowy, możemy zużyć go od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
grillowane piersi kurczaka to mój ulubiony sposób na kuraka. Polewam go sosikiem dopiero na talerzu, aby podczas pieczenia na patelni grillowej nie dymił, ale jak się robi na grillu na zewnątrz, to chyba nie ma większego znaczenia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Fajny sposób na patelnię bo rzeczywiście oliwa bardzo szybko się pali, na grillu węglowym nie ma to większego znaczenia, no może zapach, którym się przechodzi do szpiku kości lekko może męczyć:)
OdpowiedzUsuńMniam, taką aromatyczną pierś zawsze chętnie zjem :)
OdpowiedzUsuńjak smakowal tak jak wyglada to musialo byc pyszne.
OdpowiedzUsuńŚwietna marynata, kurczaka jest na pewno aromatyczny i niebanalny w smaku!
OdpowiedzUsuń