19.7.12

Łosoś z ostrymi warzywami

Kolejny przepis na szybkie danie z łososia. Ostre warzywa świetnie pasują do delikatnej ryby, ale można podawać je również  z innymi dodatkami, lub jako niezależne danie

Polecam:) 






Łosoś z warzywami 

Składniki na 2 osoby:
  • 300 g świeżego łososia 
  • 1 bakłażan 
  • 2 średnie marchewki 
  • 1 puszka całych pomidorów w sosie 
  • 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
  • 2 cebule (czerwona i biała)
  • 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili 
  • Sól i pieprz 
  • Oliwa
  • 1 łyżka masła 
Sposób przygotowania:
  1. Warzywa umyć, marchewkę i cebule obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki. 
  2. Bakłażana pokroić w grubą kostkę, posolić, odstawić na min. 30 min. Następnie odcisnąć przed smażeniem. 
  3. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić przyprawy i czosnek, chwilę smażyć aż poczujemy intensywny zapach. Wrzucić cebulę, zamieszać, chwilę smażyć. Następnie dodać marchewkę, zamieszać i smażyć ok 5 min. 
  4. W osobnym garnku lub na patelni, rozgrzać 4 łyżki oleju i obsmażyć odciśniętego bakłażana (4-5 min), mieszać. 
  5. Bakłażana przełożyć do garnka z cebulą, zamieszać i dusić, pod przykryciem, na średnim ogniu ok. 10 min. 
  6. Następnie dodać pomidory z puszki (całe pomidory, rozgnieść w rękach), dokładnie zamieszać, przykryć i dusić ok. 10 min. Od czasu do czasu sprawdzać czy marchewka i bakłażan zmiękły (warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane). 
Przygotowanie łososia;
  1. Rybę umyć, zdjąć skórę, podzielić na dwa kawałki. 
  2. Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. 
  3. Na patelni rozgrzać masło i 1 łyżkę oliwy. 
  4. Smażyć pod przykryciem, na średnim ogniu, po 3-5 min z każdej strony. 
Warzywa wyłożyć na talerz, na wierzch położyć kawałek łososia, przybrać listkami bazylii. Podawać na gorąco.

Smacznego!









2 komentarze:

  1. pysznie wygląda! bardzo lekko! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super,zrobiłam kiedyś wersję z sosem śmietanowym z dodatkiem kaparów i koperku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...