Polecam:)
Łosoś z warzywami
Składniki na 2 osoby:
- 300 g świeżego łososia
 - 1 bakłażan
 - 2 średnie marchewki
 - 1 puszka całych pomidorów w sosie
 - 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
 - 2 cebule (czerwona i biała)
 - 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili
 - Sól i pieprz
 - Oliwa
 - 1 łyżka masła
 
- Warzywa umyć, marchewkę i cebule obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki.
 - Bakłażana pokroić w grubą kostkę, posolić, odstawić na min. 30 min. Następnie odcisnąć przed smażeniem.
 - W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić przyprawy i czosnek, chwilę smażyć aż poczujemy intensywny zapach. Wrzucić cebulę, zamieszać, chwilę smażyć. Następnie dodać marchewkę, zamieszać i smażyć ok 5 min.
 - W osobnym garnku lub na patelni, rozgrzać 4 łyżki oleju i obsmażyć odciśniętego bakłażana (4-5 min), mieszać.
 - Bakłażana przełożyć do garnka z cebulą, zamieszać i dusić, pod przykryciem, na średnim ogniu ok. 10 min.
 - Następnie dodać pomidory z puszki (całe pomidory, rozgnieść w rękach), dokładnie zamieszać, przykryć i dusić ok. 10 min. Od czasu do czasu sprawdzać czy marchewka i bakłażan zmiękły (warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane).
 
- Rybę umyć, zdjąć skórę, podzielić na dwa kawałki.
 - Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron.
 - Na patelni rozgrzać masło i 1 łyżkę oliwy.
 - Smażyć pod przykryciem, na średnim ogniu, po 3-5 min z każdej strony.
 
Smacznego!



pysznie wygląda! bardzo lekko! :)
OdpowiedzUsuńSuper,zrobiłam kiedyś wersję z sosem śmietanowym z dodatkiem kaparów i koperku :)
OdpowiedzUsuń