Oczywiście pracy jest przy nim sporo, ale przecież taki tort robimy na specjalną okazje, a te nie zdarzają się codziennie. Ja upiekłam ten tort na zakończenie roku szkolnego mojego synka. To już taka nasza, klasowa tradycja.
Polecam.
Tort z truskawkami
Biszkopt
Smacznego!
Biszkopt
- 7 jajek (żółtka i białka osobno)
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Sok z 1,5 cytryny
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki brązowego cukru
- Wszystkie składniki łączymy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- 300 ml. śmietany kremówki (36%) (bardzo zimnej)
- 250 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
- ok.1 szklanki kwaśnego dżemu (np. z czarnych porzeczek)
- ok. 400 g truskawek, malin lub jagód
- 200 g mielonych herbatników lub migdałów w płatkach (do ozdobienia brzegów tortu)
- Wiórki z czekolady (białej lub gorzkiej)
- Piekarnik nagrzewamy do 175 oC .
- Tortownicę o wymiarach 26 cm, lub formę prostokątną 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko dno, boków niczym nie smarujemy.
- Mąki łączymy, przesiewamy. Dodajemy skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy.
- Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.
- Do sztywnej piany, nadal ubijając dodajemy po jednym żółtka. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Do masy z białek i żółtek, wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, (można zrobić to również na najwolniejszych obrotach miksera, ale zdecydowanie polecam delikatne, mieszanie ręczne)
- Masę przekładamy do formy.
- Wstawiamy do gorącego piekarnika na 30-40 min (pieczemy do suchego patyczka)
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i od razu upuszczamy tortownicę z ciastem na blat z wys. ok. 30 cm. Ponownie wkładamy do piekarnika, pozostawiamy uchylone drzwiczki i tak studzimy.
- Po całkowitym wystudzeniu, wyjmujemy z formy.
- Dzielimy na 2 lub 3 blaty za pomocą bardzo ostrego noża, (biszkopt powinien być całkowicie wystudzony, wówczas łatwiej się go kroi).
- Śmietanę kremówkę miksujemy, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier puder miksujemy do czasu, kiedy śmietana będzie sztywna a na powierzchni będą pozostawały ślady po końcówce miksującej.
- Mascarpone miksujemy, aby stało się luźniejsze,
- Partiami dodajemy bitą śmietanę, po każdym dodaniu delikatnie, ale dokładnie mieszamy, aby nie tworzyły się grudki.
- To etap, kiedy możemy dodać do kremu np. skórkę otartą z cytrusów, kilka łyżek soku lub drobno pokrojone owoce, nie jest to konieczne, ale urozmaici krem.
- Kiedy połączymy już całość, krem przechowujemy w lodówce do czasu przygotowania tortu.
- Górną część biszkoptu kładziemy na samym dole (teraz będzie podstawą tortu).
- Spód, będzie stanowić prosty i równy, wierzch ciasta.
- Każdą z części nasączamy ponczem cytrynowym (od strony przecięcia).
- Smarujemy ½ dżemu a następnie nakładamy 1/3 kremu, posypujemy owocami i przykrywamy ciastem (stroną bez nasączenia).
- Na kolejnym kawałku ponownie rozsmarowujemy ½ dżemu i 1/3 kremu, możemy posypać owocami.
- Ostatnia, wierzchnia, warstwa to skód biszkoptu, możemy posmarować ją również odrobiną dżemu, ale nie jest to konieczne, wykładamy pozostały krem i rozsmarowujemy po całym torcie, również na bokach.
- Boki posypujemy zmiksowanymi biszkoptami lub lekko, podrumienionymi płatkami migdałów.
- Na wierzchu układamy całe owoce i posypujemy płatkami czekolady, lub cukrem pudrem.
Smacznego!
Wygląda ślicznie. Cudowne zwieńczenie zakończenia roku szkolnego;)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńcudny
OdpowiedzUsuńwoow... piękny!
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo dziękuję:)
OdpowiedzUsuń