Oczywiście pracy jest przy nim sporo, ale przecież taki tort robimy na specjalną okazje, a te nie zdarzają się codziennie. Ja upiekłam ten tort na zakończenie roku szkolnego mojego synka. To już taka nasza, klasowa tradycja.
Polecam.
Tort z truskawkami 
Biszkopt
 
Smacznego!
Biszkopt
- 7 jajek (żółtka i białka osobno)
 - 1 szklanka cukru
 - 1 cukier waniliowy
 - 1 szklanka mąki pszennej tortowej
 - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
 - Skórka otarta z 1 cytryny
 
- Sok z 1,5 cytryny
 - 3/4 szklanki wody
 - 2 łyżki brązowego cukru
 
- Wszystkie składniki łączymy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru.
 
- 300 ml. śmietany kremówki (36%) (bardzo zimnej)
 - 250 g serka mascarpone
 - 3/4 szklanki cukru pudru
 - ok.1 szklanki kwaśnego dżemu (np. z czarnych porzeczek)
 - ok. 400 g truskawek, malin lub jagód
 - 200 g mielonych herbatników lub migdałów w płatkach (do ozdobienia brzegów tortu)
 - Wiórki z czekolady (białej lub gorzkiej)
 
- Piekarnik nagrzewamy do 175 oC .
 - Tortownicę o wymiarach 26 cm, lub formę prostokątną 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko dno, boków niczym nie smarujemy.
 - Mąki łączymy, przesiewamy. Dodajemy skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy.
 - Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.
 - Do sztywnej piany, nadal ubijając dodajemy po jednym żółtka. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
 - Do masy z białek i żółtek, wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, (można zrobić to również na najwolniejszych obrotach miksera, ale zdecydowanie polecam delikatne, mieszanie ręczne)
 - Masę przekładamy do formy.
 - Wstawiamy do gorącego piekarnika na 30-40 min (pieczemy do suchego patyczka)
 - Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i od razu upuszczamy tortownicę z ciastem na blat z wys. ok. 30 cm. Ponownie wkładamy do piekarnika, pozostawiamy uchylone drzwiczki i tak studzimy.
 - Po całkowitym wystudzeniu, wyjmujemy z formy.
 - Dzielimy na 2 lub 3 blaty za pomocą bardzo ostrego noża, (biszkopt powinien być całkowicie wystudzony, wówczas łatwiej się go kroi).
 
- Śmietanę kremówkę miksujemy, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier puder miksujemy do czasu, kiedy śmietana będzie sztywna a na powierzchni będą pozostawały ślady po końcówce miksującej.
 - Mascarpone miksujemy, aby stało się luźniejsze,
 - Partiami dodajemy bitą śmietanę, po każdym dodaniu delikatnie, ale dokładnie mieszamy, aby nie tworzyły się grudki.
 - To etap, kiedy możemy dodać do kremu np. skórkę otartą z cytrusów, kilka łyżek soku lub drobno pokrojone owoce, nie jest to konieczne, ale urozmaici krem.
 - Kiedy połączymy już całość, krem przechowujemy w lodówce do czasu przygotowania tortu.
 
- Górną część biszkoptu kładziemy na samym dole (teraz będzie podstawą tortu).
 - Spód, będzie stanowić prosty i równy, wierzch ciasta.
 - Każdą z części nasączamy ponczem cytrynowym (od strony przecięcia).
 - Smarujemy ½ dżemu a następnie nakładamy 1/3 kremu, posypujemy owocami i przykrywamy ciastem (stroną bez nasączenia).
 - Na kolejnym kawałku ponownie rozsmarowujemy ½ dżemu i 1/3 kremu, możemy posypać owocami.
 - Ostatnia, wierzchnia, warstwa to skód biszkoptu, możemy posmarować ją również odrobiną dżemu, ale nie jest to konieczne, wykładamy pozostały krem i rozsmarowujemy po całym torcie, również na bokach.
 
- Boki posypujemy zmiksowanymi biszkoptami lub lekko, podrumienionymi płatkami migdałów.
 - Na wierzchu układamy całe owoce i posypujemy płatkami czekolady, lub cukrem pudrem.
 
Smacznego!


Wygląda ślicznie. Cudowne zwieńczenie zakończenia roku szkolnego;)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńcudny
OdpowiedzUsuńwoow... piękny!
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo dziękuję:)
OdpowiedzUsuń