21.6.14

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami (bez miksera)


Kolejne ciasto - pewniak, łatwe i szybkie do zrobienia. Nie potrzebny jest mikser, wszystkie czynności można wykonać przy pomocy rózgi kuchennej. 
Ciasto uwielbiane przez dzieci, ale i dorośli nim nie pogardzą :) 

Polecam na letni deser. Mój synek uwielbia je na podwieczorek z mlekiem. 




Ciasto jogurtowe z letnimi owocami

Ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. 

Składniki:
  • 1,5 szklanka mąki pszennej 
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru
  • Cukier waniliowy 
  • 3 jajka (L)
  • 1/2 szklanki oleju (rzepakowego)
  • Szczypta soli
Owoce na wierzch:

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C. 

Prostokątną formę 23 x 33 cm (lub podobnej wielkości), wykładamy papierem do pieczenia. 

Truskawki i rabarbar myjemy. Rabarbar kroimy na 4-5 cm kawałki. Duże truskawki dzielimy na Ļół, małe zostawiamy w całości. W misce łączymy rabarbar i truskawki ze skórką cytrynową, zasypujemy 2 łyżkami cukru, mieszamy delikatnie, odstawiamy. 

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, przesiewamy, odkładamy na bok. 

Do dużej miski wlewamy jogurt grecki, cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Pojedynczo wbijamy jaka, dokładnie mieszamy. 
Do masy wsypujemy mąkę mieszamy dokładnie aby nie było grudek mąki, na koniec wlewamy olej i ponownie dokładnie mieszamy. 
Ciasto wlewamy do przygotowanej formy, na wierzchu układamy owoce (sok który wyciekła z truskawek również wlewamy na ciasto). 
Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 30 min, do suchego patyczka. 

Studzimy na kuchennej kratce, przez pierwsze 10 min w formie, następnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Ciasto posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego. 







Na koniec specjalna rekomendacja mojego męża.
Ciasto po modyfikacjach z dużą ilością lukru i świeżych truskawek :) 







3 komentarze:

  1. Mmm, wygląda pysznie :) Szczególnie w mężowej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm mnie wyszedł zakalec:/ a piekłam dużo dłużej ..,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, to naprawdę ważne. To bardzo pewne ciasto tylko ważne żeby nie wyjmował składników prosto z lodówki

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...