Tort Tiramisu
Składniki:
- 1 biszkopt kawowy (przepis na biszkopt)
- 500 gr serka mascarpone
- 3 żółtka z jajek ekologicznych
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mocnej kawy
- zapach waniliowy
- dżem porzeczkowy
- 100 gr gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 3-4 łyżki mleka
- Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem.
- Oddzielić żółtka od białek.
- W misie miksera zmiksować żółtka z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać zapach waniliowy (u mnie 3 krople).
- Do masy dodać serek mascarpone i na najniższych obrotach, zmiksować do całkowitego wymieszania składników.
- Zaparzyć mocną kawę, najlepiej w ekspresie ciśnieniowym.
- Biszkopt pokroić na trzy blaty. Każdy z nich dokładnie nasączyć kawą tylko z jednej strony, nasączamy strony stanowiące środek ciasta, część spodnią i górną zostawiamy suche).
- Na paterze położyć najpierw część, która stanowiła górę biszkoptu będzie to spód tortu.
- Masę mascarpone należy podzielić na 3 części, 2 większe będą stanowiły przełożenie i 1 mniejsza do posmarowania tortu na wierzchu.
- Pierwszy blat nasączony kawą, smarujemy 2 łyżkami dżemu porzeczkowego, następnie wykładamy część masy, rozsmarowujemy.
- Przykrywamy kolejną częścią biszkoptu (wcześniej również nasączoną kawą) ponownie smarujemy ją dżemem a następnie drugą częścią masy mascarpone.
- Ostatnią część biszkoptu (stanowiąca spód upieczonego ciasta) kładziemy na samej górze, spodem do góry. Wykładamy ostatnią część mascarpone i dokładnie smarujemy nim górę i boki. Najlepiej zrobić to przy pomocy specjalnej łopatki.
- Tort włożyć do lodówki na 20 min.
- Czekoladę i mleko rozpuścić na parze, dokładnie wymieszać aby powstała gęsta jednolita masa czekoladowa.
- Przygotować dwa kawałki foli spożywczej, ich długość razem mierzona powinna być nieco dłuższa niż obwód tortu.
- Przy pomocy miękkiej łopatki kuchennej na foli rozsmarować, grubą warstwę czekolady (powinien być nieco szerszy niż wysokość tortu).
- Folie z paskami czekolady położyć najlepiej na kuchennej desce i wstawić do lodówki na ok. 20 min.
- Wyjąć z lodówki tort i czekoladowe pasy.
- Delikatnie oddzielić folię od czekolady i natychmiast obłożyć czekoladą bok tortu. Lekko przycisnąć. Tak samo postąpić z drugim pasem czekolady, nadmiar obciąć ostrym nożem. Lekko docisną.
- Wierzch tortu posypać kakao.
- Tort wstawić do lodówki na ok. 30 min.
Smacznego.
Czekoladową ozdobę najlepiej wykonać z gorzkiej czekolady o min. 70% zawartości kako |
Tort przełożony jest delikatnym kremem z serka mascarpone |
BISZKOPT KAWOWY >>
BISZKOPT NA TORT >>
Śliczna patera :) Tort też oczywiście apetyczny :) Robiłam kiedyś dość podobny i bardzo mi smakował :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, jedno z moich ulubionych ciast :).
OdpowiedzUsuńWspaniały ,brak mi słów ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, siódme niebo :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i serdecznie zapraszam do mnie
tort tiramisu kiedyś robiłam tacie na urodziny ależ był obłędny. tym razem dla mamy na dniach robię czekoladowy z podobnym rantem i się denerwuję czy dam radę :)
OdpowiedzUsuńDusiu, jestem pewna, że przy Twoich umiejętnościach nie będziesz miała z tym najmniejszych trudności :)
UsuńCudo!
OdpowiedzUsuńPalce lizać..pycha..
OdpowiedzUsuń