Polecam.
Składniki:
- 5 jajek (L)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka kawy mielonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- zapach waniliowy
- Dno tortownicy (u mnie 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche.
- Piekarnik rozgrzać do 175 oC (termoobieg).
- Żółtka oddzielić od białek.
- W misie miksera białka ubić na pianę, na początku na średnich obrotach, kiedy zacznie się tworzyć piana zwiększyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier. (w 4 porcjach, po każdej dokładnie miksować ok.2 min) Ubijać do momentu kiedy piana będzie sztywna i szklista.
- Cały czas ubijając, dodawać do piany po jednym żółtku. Miksować do całkowitego połączenia. Na koniec wlać zapach waniliowy, chwilę miksować.
- Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać. Dodać kawę, wymieszać.
- Do piany wsypać mąkę z kawą i delikatnie wymieszać łopatką.
- Ciasto przełożyć do tortownicy.
- Piec w gorącym piekarniku 30 min (do suchego patyczka).
- Studzić przez 10 min w uchylonym piekarniku, następnie na kuchennej kratce. Zimny biszkopt obrysować w formie ostrym nożem a następnie wyjąć z formy.
- Góra ciasta powinna po wyjęciu stanowić jego spód. W ten sposób otrzymamy idealnie równą powierzchnię.
Zimny biszkopt podzielić na 2 lub 3 blaty.
Biszkopt na tort upieczony w 20 cm formie, można podzielić na 3 części |
Biszkopt na tort kroimy po całkowitym wystygnięciu, przy pomocy długiego ostrego noża |
biszkopt idealny! :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyrósł..dzięki za udział w akcji.
OdpowiedzUsuń