7.1.14

Biszkopt na tort - kawowy

Biszkopt na tort z dodatkiem kawy, może być bazą do tortu tiramisu lub do tortu z kawowym kremem

Polecam. 


Biszkopt na tort - kawowy

Składniki:
  • 5 jajek (L) 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka kawy mielonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy 
Sposób przygotowania:
  1. Dno tortownicy (u mnie 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche. 
  2. Piekarnik rozgrzać do 175 oC (termoobieg). 
  3. Żółtka oddzielić od białek. 
  4. W misie miksera białka ubić na pianę, na początku na średnich obrotach, kiedy zacznie się tworzyć piana zwiększyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier. (w 4 porcjach, po każdej dokładnie miksować ok.2 min) Ubijać do momentu kiedy piana będzie sztywna i szklista. 
  5. Cały czas ubijając, dodawać do piany po jednym żółtku. Miksować do całkowitego połączenia. Na koniec wlać zapach waniliowy, chwilę miksować. 
  6. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać. Dodać kawę, wymieszać. 
  7. Do piany wsypać mąkę z kawą i delikatnie wymieszać łopatką. 
  8. Ciasto przełożyć do tortownicy. 
  9. Piec w gorącym piekarniku 30 min (do suchego patyczka). 
  10. Studzić przez 10 min w uchylonym piekarniku, następnie na kuchennej kratce. Zimny biszkopt obrysować w formie ostrym nożem a następnie wyjąć z formy. 
  11. Góra ciasta powinna po wyjęciu stanowić jego spód. W ten sposób otrzymamy idealnie równą powierzchnię. 





Zimny biszkopt podzielić na 2 lub 3 blaty.




Biszkopt na tort upieczony w 20 cm formie, można podzielić na 3 części


Biszkopt na tort kroimy po całkowitym wystygnięciu, przy pomocy długiego ostrego noża











Kawa... i co i dalej?

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...