21.1.14

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa na zimowy obiad. Nareszcie jest śnieg i moje dziecko spędza dużo czasu na dworze. Tadzio wraca do domu z pięknie zaróżowionymi policzkami, krzycząc od drzwi, że jest baaardzo głodny. Zupa ogórkowa idealnie rozgrzewa, po zimowej zabawie. 

Z podanych składników wyszedł mi duży, bo 5l. garnek ogórkowej

Ważna uwaga, ziemniaki wrzucamy do gotowania zawsze przed ogórkami, bo w kwaśnej wodzie ziemniaki się nie ugotują.  

Polecam. 


 


Zupa ogórkowa 

Składniki:
  • 1 włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler i por, bez kapusty)
  • 2 podudzia kurczaka
  • 200 gr szpondru wołowego
  • 5-6 dużych ziemniaków 
  • 300 gr ogórków kiszonych 
  • 8 ziarenek czarnego pieprzy
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (związanej nicią kuchenną) 
Sposób przygotowania:
  1. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Odstawić.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, nieco większą niż włoszczyzna. Odstawić.
  3. Ogórki kiszone obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach. Odstawić. 
  4. Do garnka włożyć umyte mięso, pieprz w ziarenkach, sól i natkę pietruszki, zalać 3 l wrzątku. Doprowadzić całość do gotowania, zmniejszyć płomień, przykryć. Gotować ok. 30 min. 
  5. Do gotującego się mięsa wrzucić włoszczyznę (ziemniaków nie dodawać). Ponownie doprowadzić do gotowania, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować ok. 20 min. Warzywa powinny być miękkie,  sprawdzamy wbijając w kawałek marchewki, widelec.  
  6. Dodajemy ziemniaki i gotujemy ok. 8 min. Ziemniaki gotujemy do miękkości, ponownie sprawdzamy widelcem. Kiedy są miękkie, dodajemy starte ogórki kiszone (sok z ogórków również). Po zagotowaniu, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 15 min na minimalnym ogniu. 
Podajemy czystą, lub ,,zabielaną" łyżką śmietany. 

Smacznego. 




















3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...