19.11.12

Dynia pieczona z serem feta

Do tej pory nie było na blogu żadnego dania z dynią. Mój kilkuletni pobyt w Stanach i obchodzone tam Święto Dziękczynienia, skutecznie odstraszało mnie od jakichkolwiek dyniowych przysmaków. Kilka lat temu postanowiłam nawet upiec placek dyniowy, aby przekonać się czy ciasto z dyni pieczone w Polsce ma inny, znacznie lepszy smak. Niestety była to jedna z największych kuchennych porażek jakie popełniłam w ostatnim czasie. Dopiero wczoraj postanowiłam kolejny raz zaryzykować i kupić dynię. 
Moim zdaniem pieczona z czosnkiem i ziołami, jest naprawdę pyszna, ani trochę mdła. 

Bardzo polecam, można oczywiście zrezygnować z fety, ale ser, bardzo tu pasuje.  




Dynia pieczona

Składniki:

  • 1,5 kg dyni 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 200 g sera feta

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obieramy ze skóry i kroimy na średniej grubości plastry lub w dużą kostkę.
  2. W dużym, szklanym naczyniu mieszamy oliwę, tymianek, czosnek przepuszczony przez praskę i ostrą paprykę, odstawiamy na 10-15 min. 
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200 oC.
  4. Dynię wkładamy do naczynia z oliwą i przyprawami, mieszamy aby kawałki pokryły się sosem.
  5. Przekładamy do szklanego, żaroodpornego naczynia i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 20-25 min. Czas pieczenia zależy od grubości kawałków. 
  6. Na 10 min przed końcem pieczenia, dynię posypujemy grubo pokruszonym serem feta, zapiekamy całość. 
  7. Od czasu do czasu sprawdzamy dynię widelcem (podobnie jak ziemniaki w czasie gotowania). 

Podajemy na gorąco lub na zimno.

Smacznego! 














4 komentarze:

  1. Ten pomysł na dynię jest świetny! Ona lubi zdecydowany akcenty...u Ciebie jest to ser feta.

    Dorotko, a czemu pobyt w Stanach odstraszył Cie od dyni? Twoim zdniem ta polska jest gorszej jakości? Czy może ta amerykańska? Jestem bardzo ciekawa.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko, świeża dynia polska czy amerykańska chyba niewiele się różni, ale w Stanach do przyrządzania ciasta dyniowego wżywa się dyni z puszki. To taka pomarańczowa, mdła papka, dla mnie coś niejadalnego. Nie pamiętam, aby ktokolwiek kroił świeżą dynię i z niej przygotowywał ciasta. Niestety moje ciasto dyniowe pieczone w domu ze świeżej dyni też nie nadawało się do jedzenia, albo to nasze zamiłowanie do potraw o zdecydowanym smaku zupełnie nie zrozumiało subtelności zachodniego ,,smakołyku":)
      Pozdrawiam,

      Usuń
  2. upieklam- jest pyszna! dziekuje za podpowiedz! w ten sposob odkrylam dynie dla mojej rodziny. wczesniej nie jedli , nie smakowala. Dzisiaj zachwycali sie wszyscy.
    Bardzo dziekuje!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...