9.11.12

Ciasto z jabłkami i orzechami, Toskańskie Wspomnienie

Przepis na to ciasto dostałam od Joli, mojej koleżanki i dawnej szefowej (piękne czasy:). 
Jest to toskańskie ciasto z jabłkami, rodzynkami i orzeszkami pinii, musiałam przepis nieco zmodyfikować bo moje pinii nie nadawały się już do użycia i mój synek nie jada rodzynek (taki wiek, przejdzie mu z czasem). 
Kiedy ciasto siedziało w piekarniku i rozsiewało przepiękny zapach wanilii, jabłek i cytryny, pomyślałam, że życie we Włoszech z powodu samych tych zapachów, jest po porostu, cudowne:)))

Ciasto jest bardzo proste i szybki do przygotowania, pięknie pachnie i jest idealne do kawy. W niczym nie przypomina naszego lekkiego i puszystego ciasta ,,kręconego", jest ciężkie i wilgotne. 
Bardzo polecam:) 





Ciasto toskańskie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki:

  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 jajka (L)
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g cukru
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 600 g jabłek szara reneta
  • 100 g orzechów włoskich 
  • Skórka otarta z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
  1. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki średniej grubości. 
  2. Piekarnik rozgrzać do 175 oC (z termoobiegiem).
  3. Firmę do pieczenia 26 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Mąkę połączyć z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać.
  5. Masło i cukier zmiksować, dodać skórkę z cytryny, cały czas miksując dodawać po jednym jajku.
  6. Następnie wlać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. 
  7. Do ciasta wrzucić pokrojone jabłka i orzechy, wymieszać szpatułką. Przełożyć do formy.
  8. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 45 - 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. 
  9. Upieczone ciasto studzić w formie na kuchennej kratce. 
Można posypać cukrem pudrem lub polukrować, ale i bez tego ciasto jest słodkie i pyszne.

Smacznego! 










3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...