Jest to toskańskie ciasto z jabłkami, rodzynkami i orzeszkami pinii, musiałam przepis nieco zmodyfikować bo moje pinii nie nadawały się już do użycia i mój synek nie jada rodzynek (taki wiek, przejdzie mu z czasem).
Kiedy ciasto siedziało w piekarniku i rozsiewało przepiękny zapach wanilii, jabłek i cytryny, pomyślałam, że życie we Włoszech z powodu samych tych zapachów, jest po porostu, cudowne:)))
Ciasto jest bardzo proste i szybki do przygotowania, pięknie pachnie i jest idealne do kawy. W niczym nie przypomina naszego lekkiego i puszystego ciasta ,,kręconego", jest ciężkie i wilgotne.
Bardzo polecam:)
Ciasto toskańskie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki:
- 140 g mąki pszennej tortowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka (L)
- 1 szklanka mleka
- 200 g cukru
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 cukier waniliowy
- 600 g jabłek szara reneta
- 100 g orzechów włoskich
- Skórka otarta z jednej cytryny
- Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki średniej grubości.
- Piekarnik rozgrzać do 175 oC (z termoobiegiem).
- Firmę do pieczenia 26 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę połączyć z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać.
- Masło i cukier zmiksować, dodać skórkę z cytryny, cały czas miksując dodawać po jednym jajku.
- Następnie wlać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać.
- Do ciasta wrzucić pokrojone jabłka i orzechy, wymieszać szpatułką. Przełożyć do formy.
- Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 45 - 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
- Upieczone ciasto studzić w formie na kuchennej kratce.
Smacznego!
fantastico!
OdpowiedzUsuńMega apetyczny :)
OdpowiedzUsuńDoroto, zdjęcia przepiękne, a ciasto z pewnością smakuje wspaniale!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie:)
Pozdrawiam:)