4.9.12

Mini serniczki z musem malinowym

Pyszne mini serniczki. Po nocy spędzonej w lodówce, są nawet lepsze niż wczoraj, niestety zostały już tylko trzy, reszta została zjedzona wieczorek, kiedy zastanawialiśmy się, jak je ulepszyć? 

Przepis znalazłam u Doroty i trochę go zmodyfikowałam:)

Polecam!



Mini serniczki z musem malinowym

Mas serowa 
  • 500 g sera tłustego (sernikowy, dwukrotnie mielony)
  • 120 g mleka słodkiego skondensowanego
  • 1 jajko (M)
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kaszy manny 
Mus malinowy
  • 120 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka brązowego cukru
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki sernika umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Odstawiać.
  2. Owoce umieścić w garnuszku, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i wystudzić. 
  3. Zimne owoce zmiksować a następnie przetrzeć przez sito, pestki wyrzucić. 
  4. Piekarnik rozgrzać do 150 oC. 
  5. Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Masę serową rozdzielić między 12 foremek. Na wierz każdej serowej babeczki położyć łyżeczkę musu malinowego. Delikatnie połączyć ser z musem końcem łyżeczki. 
  6. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika, na dnie umieścić żaroodporne naczynie z wodą. Piec serniczki ok 30 min. 
  7. Studzić w uchylonym piekarniku (naczynie z wodą zabrać). 
  8. Przed podaniem przez kilka godzin schłodzić w lodówce, ale i bez tego są pyszne. 

Smacznego!






6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...