Pstrąg pieczony
Składniki:
- 2 pstrągi (oczyszczone z łusek i wypatroszone)
- 4 duże gałązki świeżego rozmarynu
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1 cytryna
- 2 łyżki masła
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 OC.
- Ryby umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Cytrynę sparzyć i wyszorować, podzielić na 8 części.
- W naczyniu żaroodpornym umieścić ryby, do środka każdej włożyć po jednej gałązce rozmarynu, natki pietruszki i cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą, na każdej rybie położyć łyżkę masła.
- Przykryć papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika.
- Piec ok. 30 min, w trakcie pieczenia wlać białe wino. 10 min przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie.
Smacznego !
Pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak podaną rybę. W całości, bez zbędnych kombinacji. Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDorotko, zmieniasz ludzi na lepsze!
OdpowiedzUsuńKochana Moja, bardzo dziękuję:)))
Usuń