18.9.12

Pstrągi pieczone

Uwielbiam ryby, przypominają mi wakacje nad morzem i na Mazurach.  Nie łatwo jest dostać naprawdę świeże ryby, ale kiedy tylko trafię na takie, natychmiast kupuję. Dzisiaj pstrągi w delikatnie maślano-winnym sosie. Bardzo proste i szybkie  do przygotowania. Idealne na obiad. Polecam:)







Pstrąg pieczony

Składniki:
  • 2 pstrągi (oczyszczone z łusek i wypatroszone)
  • 4 duże gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 OC.
  2. Ryby umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. Cytrynę sparzyć i wyszorować, podzielić na 8 części.
  4. W naczyniu żaroodpornym umieścić ryby, do środka każdej włożyć po jednej gałązce rozmarynu, natki pietruszki i cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą, na każdej rybie położyć łyżkę masła.
  5. Przykryć papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika.
  6. Piec ok. 30 min, w trakcie pieczenia wlać białe wino. 10 min przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie.
Ryby można podać z sałatą i ciepłym pieczywem czosnkowym.

Smacznego !



4 komentarze:

  1. Uwielbiam tak podaną rybę. W całości, bez zbędnych kombinacji. Wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...