Naprawdę polecam, jest pyszna, wilgotna i słodka, ale nie mdła.
Zmodyfikowany przepis na babkę marmurkową pochodzi z cudownej książki o wypiekach słodkich i słonych, Dorie Greenspan ,,Baking, from my home to yours".
Babka marmurkowa
Składniki:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- ¼ szklanki mąki kukurydzianej
- ½ szklanki orzechów zmielonych bardzo drobno
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 230 g miękkiego masła (odłożyć 2 łyżki)
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżeczki kakao
- 1 ¾ szklanki cukru
- 4 jajka (L)
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka (3,2%)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 175 oC.
- Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami masła, wymieszać na jednolitą masę.
- Orzechy zmielić bardzo drobno.
- Mąki, proszek do pieczenia i orzechy połączyć, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Formę do babki posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
- Masło i cukier zmiksować dokładnie, następnie dodawać kolejno po jednym jajku, dokładnie miksować po każdym dodaniu.
- Zmniejszyć obroty i dodawać partiami, mąkę i mleko, dokładnie zmiksować aby powstało jednolite ciasto.
- Większą połowę ciasta przełożyć do formy, do pozostałej dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i dokładnie wymieszać. Czekoladowe ciasto, wyłożyć na jasne i przy pomocy łyżki, kilkakrotnie, delikatnie zamieszać oba ciasta.
- Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 60 min. Jeśli cisto w czasie pieczenia zacznie się zbyt szybko rumienić, przykryć je folią aluminiową. Piec do ,,suchego patyczka“.
- Studzić przez 15 min w formie na kratce, a następnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego !!!
ale pięknie wygląda. uwielbiam takie babki! :)
OdpowiedzUsuńświetnie wyszła Ci babka, bardzo ładnie i smakowicie się prezentuje na zdjęciu:)
OdpowiedzUsuń