Przepis na błyskawiczną babkę marmurkową pochodzi z mojej ulubionej książki Marthy Stewart ,,Baking Handbook".
Wystarczy 20 min na przygotowanie ciasta + 1h na pieczenie i mamy pyszne ciasto. Babkę można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet 3 dni, nie trzeba chować jej w tym czasie do lodówki.
Poleca:)
Babka marmurkowa
Składniki:
(muszą być w temperaturze pokojowej)
- 120 g miękkiego masła
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka (L)
- 1 cukier waniliowy
- 2/3 szklanki maślanki (ja z braku maślanki dałam jogurt grecki z 3 łyżkami soku z cytryny)
- ¼ szklanki + 2 łyżki wrzątku
- 150 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki mleka lub śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 175 oC.
- Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
- W naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić.
- W misie miksera umieścić masło, zmiksować je razem z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę.
- Cały czas miksując, na średnich obrotach, dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie zmiksować całość.
- Do masy maślano-jajecznej, dodawać na przemian mąkę i maślankę (pamiętać jednak, aby dodawanie rozpocząć i zakończyć mąką). Zmiksować dokładnie na jednolitą, gładką masę.
- Kakao wymieszać dokładnie z wrzątkiem.
- Do przygotowanej foremki przełożyć ok. 2/3 ciasta, do pozostałej części dodać kakao i dokładnie wymieszać. Nożem lub patyczkiem do szaszłyków, przeciągnąć kilka razy przez obie warstwy ciasta, aby się lekko wymieszały.
- Wstawić ciasto do gorącego piekarnika i piec ok. 50 – 60 min, do suchego patyczka.
- Kiedy ciasto jest upieczone, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto na ok. 10 min., następnie wyjąć i studzić w foremce przez 20 min. Później wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Polewa czekoladowa:
- 150 g czekolady połamać na kawałki, zalać 3-4 łyżkami śmietany kremówki lub mlekiem (3/2%). Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (1 min). Wymieszać dokładnie, najlepiej rózgą, aby wszystkie kawałeczki czekolady rozpuściły się i powstała gładka masa.
- Ciasto ułożyć na kuchennej kratce, dobrze jest pod kratkę włożyć np. talerz, bo spływającą z ciasta czekoladę będzie łatwiej zebrać i ponownie polać nią ciasto.
- Ciepłą czekoladą polać ciasto, zaczynając od środka, pozwolić aby czekolada swobodnie spływała na boki.
Planowałam robić w środę:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie do zrobienia, wygląda bajecznie! ;)
OdpowiedzUsuńFantastycznie się prezentuje i z pewnością tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńBaaardzo dziękuję:)
OdpowiedzUsuńwow, ale kusząca!
OdpowiedzUsuńi ta czekolada ...mmm ! <3
OdpowiedzUsuńale ślicznie wygląda, a jak musi smakować...
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco.
OdpowiedzUsuń